2016 leggyengébb jelszavai!

0
118

2016 gyenge jelszavak – TOP 25

Az előző bejegyzésben megnéztük, hogy milyen minimális követelményei vannak egy erősebb jelszó megalkotása tekintetében a felhasználónak, illetve szóba került a jelszógenerátor használata is, mint lehetőség. Most nézzük meg, hogy 2016-ban milyen gyakori és gyenge jelszavakat használtak egy elemzés alapján, mindezt TOP 25-ös listába csoportosítva! Gyenge jelszavak, 2016!

 

A SplashData nevű vállalatnak köszönhetjük az elemzést, hiszen ők azok,akik körülbelül 5 milliónyi ,így vagy úgy kiszivárgott jelszó alapján elemzést készítettek, és állították össze az alább látható rangsort. Érdemes tudni egyébként, hogy ezen vállalat szakemberei már évek óta rutinosak ebben a feladatkörben, mivel minden évben közzé szokták tenni az elemzéseik eredményeit ebből a célból. Pár év múlva is visszanézzük majd, mennyit változott az alább látható lista, tanultak-e belőle az emberek vajon. Fontos még kiemelni,hogy az alább látható 25-ös lista elsősorban észak-amerikai, illetve nyugat-európai vonatkozású felhasználókhoz köthetőek. Gyenge jelszavak? Nézzük mennyire!

TOP 25 lista:

– 123456
– password
– 12345
– 12345678
– football
– qwerty
– 1234567890
– 1234567
– princess
– 1234
– login
– welcome
– solo
– abc123
– admin
– 121212
– flower
– passw0rd
– dragon
– sunshine
– master
– hottie
– loveme
– zaq1zaq1
– password1

Érdekesség egyébként, hogy a 2015-ös listához viszonyítva, a 25-ből 17db „jelszó” viszontlátható sajnálatos módon a listán. Természetesen nem lehet eléggé kihangsúlyozni a megfelelő erősségű jelszóválasztás fontosságát, hiszen ezen alapvető kombinációkat a támadók /hackerek is ismerik, előszeretettel gyorsan végigpróbálják. Fontos még ide megemlítetünk azt is,hogy ezen „gyenge” erősségű jelszavak, a teljes elemzés körülbelül 10%-át teszik ki, amely kevésnek tűnik elsőre, de semmiképpen sem lebecsülendő.

Kíváncsian várjuk,hogy ha jövőre ismét leközlik szokásukhoz híven az addigra esetlegesen kiszivárgott,megszerzett jelszavakat, lesz-e esetleg nagyobb mértékű változás az előző évekhez képest, vagy továbbra is folytatódik a „trend”. Reméljük azért, hogy a gyenge jelszavak listája egyre több helyre is eljut a világon ,akár ilyen rövidke cikkek keretein belül, ezáltal is felhívva a felhasználók figyelmét a lehetséges veszélyekre. Sokan bele sem gondolnak,hogy mekkora biztonsági kockázatot rejt önmagában, ha illetéktelenek lépkedhetnek be a személyes online fiókjainkba, rendszereinkbe..


Forrás: SplashData

 Hasonló bejegyzések:
Adatvédelem I - Online
Adatvédelem II - Offline
TOP 5 kibertámadás!
Biztonságos jelszó megválasztása!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .