24 kémkedő, letörlendő android alkalmazás!

0
222

Az androidos applikációk között vitathatatlanul sok a hasznos, funkcióját remekül ellátó és egyben a mindennapjainkat megkönnyítő lehetőség. Tanuláshoz, szórakozáshoz, navigációhoz és még számtalan tevékenységhez alkalmasak, kezdve a multimédiás lehetőségektől egészen a vírusirtókon át. Azonban fontos tudni ,hogy a csalók, illetve hackerek ezen a téren is aktívan tevékenykednek és igyekeznek kártékonynak mondható appokat létrehozni, elterjeszteni.

Kémkedő alkalmazások?!

Amikor applikációkat töltünk le és próbálunk ki, előfordulhat ,hogy épp olyanba botlunk bele, ami bezárhatatlanul sok reklámot dobál elénk, esetleg erőszakos módon vásárlásra buzdít vagy éppen a nehezen eltávolíthatóságáról tesz tanúbizonyságot. Azonban ezek tartoznak a kisebbik baj kategóriába, hiszen ettől „veszélyesebb” lehet, amikor a személyes, privát adatainkhoz igyekeznek hozzáférni, mindezt az engedélyünk nélkül.

A VPNpro gyakran oszt meg érdekességeket, illetve újdonságokat a nagyvilággal és így tettek legutóbb is, amikor leközöltek 24 veszélyes, adatainkkal visszaélő androidos alkalmazást! A listás, Play áruházban is megtalálható appok törlését javasolják, mivel olyan ártalmas kódokat tartalmaznak, melyek gyűjtik a felhasználók adatait, majd ezeket kínai szerverek fele továbbítják is gyakorlatilag. Ezen felül a háttérben futva előfordul, hogy automatán hirdetésekre kattintások történnek vagy felíratkozások bizonyos prémium szolgáltatásokra, súlyos pénzekért akár.

24 kémkedő app lista!

A Play áruházból is letölthető, rengetegek által használt kártékony, 24 kémkedő applikáció listája:

 1. Calendar Lite
 2. Candy Gallery
 3. Candy Selfie Camera
 4. Dig it
 5. File Manager
 6. Hi Security 2019
 7. Hi VPN, Free VPN
 8. Hi VPN Pro
 9. Joy Launcher
 10. Laser Break
 11. Music Roam
 12. Net Master
 13. Private Browser
 14. Puzzle Box
 15. Soccer Pinball
 16. Sound Recorder
 17. Super Battery
 18. Super Cleaner
 19. Turbo Browser
 20. Virus Cleaner 2019
 21. Weather Forecast
 22. Word Crossy!
 23. Word Crush
 24. World Zoo

További veszélyek 

A fentebb már említett lekövetéseket, privát adatok megsértését,ha jobban kibontjuk, láthatjuk, hogy igen változatos módon tevékenykednek az alkalmazások, ugyanis a következők miatt kell főként aggódnunk:

 • Hívások kezdeményezése
 • Képek készítése, azaz a kamerához való hozzáférés
 • Videófelvételek és hangrögzítések készítése
 • Helylokáció bekapcsolása / helymeghatározás
 • Hozzáférés a legkülönfélébb módokhoz
 • Engedélyek automatikus elfogadása a háttérben
 • Biztonsági kockázatok megsokszorozása

Az applikációkat rengetegen töltötték le, ráadásul ugyanúgy elérhetőek a Play áruházban, így érdemes figyelni ezekre a dolgokra, mivel könnyű belecsúszni a letöltésükbe. Annál is inkább, mivel vannak olyanok is, melyeket több mint 100+ millióan (legalább is ennyiszer) töltöttek le világszerte.

Megkaparintott adathalmazok

Sokan gondolják úgy, hogy mivel látható hátránya nincs egy-egy ilyen rosszindulatú rejtett kódnak, applikációnak, így nem is kell vele különösebben foglalkozni. A helyzet azonban az, hogy a megszerzett adatainkon dollár ezreket képesek kaszálni könnyedén, amellett ,hogy sosem tudni merre kötnek ki épp a fotóink, személyes fájljaink, adataink. Ezen túlmenően pedig ne felejtsük el azt sem ,hogy az alkalmazások nemcsak hozzáférhetnek bizonyos esetekben a fájljainkhoz, dokumentumainkhoz, de akár módosíthatják is azokat.

 

Érdekelnek további androidot érintő írások? Itt találhatsz még folyamatosan frissülő tartalmakat!