Home Adattárolás

Adattárolás

A mai technológia révén, itt a XXI. században megkerülhetetlenné vált, hogy egyre nagyobb és nagyobb mennyiségű adatokkal rendelkezzünk, dolgozzunk, melyeknek logikusan el kell férnie valahol. Egy olyan helyen,amely számunkra bármikor hozzáférhető, gyors elérést biztosít és persze biztonságos tárolást tesz lehetővé, ha például a képeinkre, vagy akár fontosabb anyagainkra, adatainkra gondolunk. Fizikálisan a legelterjedtebb adattároló eszköz az úgynevezett HDD (Itt olvashatsz bővebben róla) amely megoldást jelent az adattárolással kapcsolatos ügyeinkre, ráadásul korrekt áron, többféle típusból is választhatunk ma már, hála a technológia fejlődésének és a rengetegféle gyártónak.

A HDD-k nagy előnye tehát a jó áron való beszerezhetőség, a megbízhatóság és a hatalmas helykapacitás. (Több TB is akár). Hátránya is van ugyanakkor, amely magában foglalja a zajszintet, sérülékenységet, és a külső behatásokkal járó könyebb károsodást.

Ha pedig adattárolók,akkor fontos megemlítenünk az SSD-ket is,amelyek szintén alkalmasak adattárolásra ugyan, de sajnos az ár/helykapacitás aránya végett nem éri meg kifejezetten azért beszerelni,hogy a több száz gigányi filmünket,képünket, vagy egyéb anyagunkat ezen tárolgassuk csak úgy. Ezt érdemesebb meghagyni inkább az operációs rendszerünknek, vagy az általunk állandóan használatos programoknak például. (Itt találhatsz róla részletesebb információt!)

 Opcionális lehet még a külső merevlemez, külső adattárolók használata is, amelyeket egyértelműen a  könnyű hordozhatóság és széles választék jellemez. Árban sem vészes, és az élettartamuk is igen hosszúra nyúlik, főleg mivel elég csak akkor a géphez/eszközünkhöz csatlakoztatnunk, amikor éppen szükségünk van az adataink elérésére. Ezen túlmenően biztonságosabb is, hiszen egy váratlan vírusfertőzés, gépmeghibásodás következtében, a már előre kimentett adatainkat legalább biztonságban tudhatjuk.

Amennyiben szeretnénk kicsit távolabb rugaszkodni, és nem fizikálisan megoldani az adataink elhelyezését, úgy igénybe vehetünk különböző felhőszolgáltatásokat is. Ma már nagyon olcsón, sőt, kezdetlegesen ingyen is hozzájuthatunk több Gb-nyi tárhelyhez, amelyhez csupán regisztráció szükséges, így perceken belül igénybevehetjük a szolgáltatást. Egyértelmű előnye a gyors adatelérés a világ bármely pontjáról, szinte bármilyen eszközről, ugyanakkor hátrányaként fel kell hoznunk (már ha fel lehet egy ilyen szolgáltatás esetében hozni), hogy a másolgatás,letöltés ideje alatt állandó netkapcsolat szükséges.