Adattolvajok támadják a Facebook oldalak üzemeltetőit!

0
10677

Adattolvajok próbálkoznak

Frissen röppent fel a hír, mely szerint adattolvajok próbálják megkárosítani elsősorban azon felhasználókat, akik Facebook oldalakat üzemeltetnek. Az esetre a police.hu hívta fel a figyelmet és tette közzé, így különösen érdemes odafigyelni egyes gyanús tevékenységek észlelése kapcsán. A csalók elsődleges célja, hogy átvegyék az adott oldal feletti irányítást és ezzel is akadályozzák a további tulajdonosi hozzáférést.

Egy új módszer

Megszoktuk már, hogy adattolvajok, hackerek próbálják megszerezni hozzáféréseinket, adatainkat, azonban fel kell hívni a figyelmet, hogy jelen helyzetben egy új módszerről van szó. Az új csalási módszer lényege, hogy ismeretlenek arra kérik az adott Facebook oldal üzemeltetőjét, igazolja a felhasználói fiókját.

Fotó: Police.hu

Az adott kártékony bejegyzésben meg is jelölik a „kiszemelt” oldalt és egy álcázott hivatkozást osztanak meg mellette, melyre kattintva megkezdődik a tortúra. Amikor a külső hivatkozásra kattint az illető, úgy a Facebook hivatalos oldalról elnavigálva könnyedén lehetőség nyílik az adatszerzésre, egy profil irányítási lehetőségének megszerzésére.

Fontos kiemelni, hogy a csalók több áloldalt is hoztak/hoznak létre folyamatosan, melybe valamilyen módon beleszövik a facebook szót is, ezzel is sugallva, hogy egy hitelesített szolgáltatóról van szó.

Két beazonosított Facebook oldal ennek kapcsán például: „Facebook PageVerified” és a „Facebook Page Service” is.

Megelőzés

A közösségi médiaszolgáltató soha nem nyílt vagy privát bejegyzésben, üzenetekben keresi meg az oldalak üzemeltetőit, hanem közvetlenül veszi fel velük a kapcsolatot. Ilyen bejegyzések észlelésekor véletlenül se kattintsunk az ismeretlen linkre és ne adjunk meg semmilyen további információt!

Amennyiben bekövetkezett a probléma, véletlenül mégis kattintva lett ilyen linkre vagy találkoztunk az említett módszerrel, úgy érdemes egy jelszót frissíteni mindenképpen. A felhasználói fiókunk, oldalaink megőrzésének egyik legjobb módszere, hogy többfaktoros hitelesítést állítunk be a fiókhoz. Ilyenkor a bejelentkezéshez nem csak a jelszóra, hanem egy hitelesítési kód megosztására vagy például SMS-ben kapott kód bevitelére is szükség lesz.

Ezeket az opciókat könnyedén el tudjuk érni a Facebook menüre navigálva, azon belül pedig a Beállítások –> Biztonság és Bejelentkezés lehetőséget kiválasztva. Itt az is látható egyébként, hogy éppen milyen helyről és eszközökről vagyunk bejelentkezve.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .