Home Biztonság Védelem Adatvédelem II-Offline

Adatvédelem II-Offline

0
Adatvédelem II-Offline

II. Offline biztonság!

Mit takar pontosan az offline védelem és miért fontos? Miért kell erre is hangsúlyt fektetnünk,amikor egyértelműen nincs szó online csatlakozásról, internetes tevékenységről?

 

Az online eltöltött idő folyamán már tudjuk,hogy otthagyjuk mindenütt adatainkat,nyomainkat barangolásaink közepette, és azt is tudjuk,hogy miként védekezhetünk a számunkra privát adatok eltulajdonítása ellen. Offline alatt értünk tulajdonképpen mindent,ami jelen esetben nem csatlakozik a hálózathoz, kifelé nem produkálunk semmilyen adatforgalmat. (Ide tartozik természetesen az is,ha a pillanatnyi csatlakozásra kívánkozó felület éppen nem elérhető,de a lehetőségünk meg lenne) De nézzük akkor, miről is van szó?   A felhasználók jelentős része, vagy inkább majdnem egésze általában nem csak egy-két oldalt szokott használni a böngészési céljaira. Tulajdonképpen a legegyszerűbb felhasználó is más-más oldalt használ receptek, időjárás, vásárlás szempontból ,hogy nagyon leegyszerűsítsük a dolgot. Ha gyűjtőoldalakat nézünk, onnan is automatikusan átirányítanak bennünket a különböző portálokra,webcímekre.

Hol kezdődik az egész?

A probléma ott kezdődik, amikor egyre több és több helyre kell beregisztrálnunk, azért,hogy elérhessük a premium tartalmakat. Esetleg csak azért mert egy-egy közösség tagjai szeretnénk lenni valamilyen formában. Aki már jobban kezeli az online világ adta lehetőségeket, azok netes bankolással is foglalatoskodnak, vagy különböző fizetőeszközök által biztosított tranzakciókat végeznek. Ez a sok regisztráció illetve az ezzel járó felhasználónév,jelszóválasztás nem egyszerű dolog! Sokszor önmagában probléma lehet,hogy egy jól bevált felhasználónevünk, amely könnyen megjegyezhető, nem használható bizonyos okokból minden honlapon. (Pl:.Nagybetű, más általi használat) Ilyenkor ott vagyunk,hogy nem egy, hanem minimum kettő vagy akár több felhasználónevünk van a különböző oldalakhoz. Ami pedig igazán megnehezíti a dolgunkat, az általában nem más mint a jelszó! Aki biztosra megy, az sosem használ két egyforma jelszót lehetőleg a fiókjaihoz,e-mail címeihez, mivel nem biztonságos.

Miként és hol?

Egy-egy apró módosítás is a jól megszokott jelszavon sokat változtat, ugyanakkor az idő előrehaladtával a tömérdek adatot fejben tartani,nem egyszerű.   Itt jön a lényeges kérdés, miként vagy egyáltalán hol tároljuk adatainkat,hogy biztonságbantudhassuk, ne férjenek hozzá idegenek az ilyen jellegű tartalmakhoz?

Több megoldás is létezik, ezek nagy része az offline adattárolásra összpontosít úgy gondolom,mivel talán ez a legjobban védhető megoldás. Első sorban mindenképp meg kell említeni,hogy ma már itt vannak szeretett böngészőink,melyek szinkronizálhatóak, eltárolnak nekünk minden felhasználónevet és jelszót, ezáltal is nagy segítségünkre vannak. De azért lássuk be, bármikor előfordulhat egy hiba, és a technika ördöge sosem alszik ilyen téren sem. Offline védelem végett, célszerű úgy megalkotni a felhasználónév-jelszó párokat,hogy mindig emlékezzünk rájuk, kötődjenek hozzánk, bármikor eszünkbe jussanak egy fontos esemény/dolog kapcsán. Megoldható az is, ha egy otthoni notesz,füzet van kijelölve abból a célból,hogy a legszükségesebb adatokat felírjuk bele. Itt is érdemes lehet,ha csak 1-2 állandó e-mail címet használunk például,akkor azt mellőzni az írás tekintetében. Nyilvánvaló,hogy a nálunk levő és otthonunkban tartott lapokat nem fogja semmilyen spyware a fiókból kiszedve bescannelni, de más szempontból jobb vigyázni mégis.

Kerüljük a következőket!

És mit nem tanácsos tenni? Ne bonyolítsuk túl azzal,hogy feltörhetetlen jelszó képe lebegjen a szemünk előtt, melyre másnap vagy egy hét múlva már alig fogunk emlékezni. Például sorrendileg vagy speciális karakterek tekintetében. Semmiképpen se tároljuk el file-okban, az asztalra kipakolva például egy jegyzettömbben vagy Word-be írva az adatainkat. Ma már rengeteg adathalász/adatlopó program létezik,amelyeknek csak a privát dolgainkra fáj a foga,így nem érdemes tálcán kínálni nekik a lehetőséget. Természetesen itt is aktuális,hogy ne osszuk meg senkivel, ne adjuk meg adatainkat senkinek még kérésre sem. „Mi bajom lenne nekem abból,ha valakinek sikerül hozzáférnie a receptgyűjteményemhez, ahol online tag vagyok? – Nézegesse ha annyira akarja.” A probléma önmagában nem az,hogy hozzáfér egy idegen a nem túl jelentőségteljes fiókunkhoz, hanem az,hogy sikerült neki a mi személyes fiókunkba bejutnia. Innen pedig idők kérdése,hogy mennyi biztonsági rést hagytunk magunk mögött más weblapokon esetleg. Ugyanez az illető, akár céljaitól függően megpróbálhat és rosszabb esetben sikerrel járva bejuthat más felhasználói fiókunkba is. (Pl:. e-mail) Ha úgy tapasztaljuk,hogy valaki esetleg hozzáférést szerezhetett fiókunkhoz, oldalunkhoz, mindenképp cseréljük le a jelszót. Lehetőség szerint jelentkeztessük ki magunkat minden böngészőből,gépről és telefonról, amennyiben erre a kliens-szoftver vagy webhely lehetőséget biztosít. Pár másodperc az egész művelet, ennyit igazán megér adataink biztonsága.

Röviden összegezve, mit érdemes figyelembe vennünk?

  • Adatainkat,jelszavainkat kérésre se szolgáltassuk ki idegenek számára!
  • Válasszunk számunkra könnyen megjegyezhető, jól kombinált jelszavakat!
  • Lehetőleg minden helyre, más-más adatok megadásával tudjunk csak bejelentkezni.
  • Ne próbáljunk meg a bonyolultság kedvéért olyat létrehozni,melyet nem tudunk megjegyezni vagy megszokni!
  • Ne mentsük el adatainkat file-okban,különböző jegyzettömbökben a gépen!
  • Papírra érdemes lehet felírni a fontos információkat,de tartsuk szem előtt,hogy csak annyit,ami szükséges!
  • Ha úgy véljük valaki bejutott egy fiókunkba, cseréljünk jelszót,jelentkeztessük ki magunkat mindenhonnan!

Remélem segített ezen rövidke írás, a további tudatosság fejlesztésében. Akik esetleg nem gondoltak még bele abba,hogy adataikat ne feltétlen bízzák csupán a böngészők általi folyamatos szinkronizációra, esetlegesen online adatbázisokban való eltárolásra.  A következő írásban boncolgatjuk és elemezzük kicsit az elmúlt évek legnagyobb fióktöréseit és lopásait, azaz a kiberbűnözők általi toplistás helyekre bekerült eseteit a nagyvilágból.

 

Hasonló bejegyzések:
Adatvédelem I - Online
TOP 5 kibertámadás!
Biztonságos jelszó megválasztása!
2016 leggyengébb jelszavai!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .