Home Biztonság Védelem Adatvédelem I-Online

Adatvédelem I-Online

0
Adatvédelem I-Online

I. Online adatvédelem ,mindenki számára!

  Mint a bevezetőben is röviden említésre került, manapság nagyon fontos a megfelelő felkészültség vírusvédelmi és adatvédelem szempontból. Nézzük meg kicsit közelebbről, méghozzá az adataink biztonságának részéről a dolgokat ebben a fejezetben!

Nap mint nap böngészünk,keresgélünk,online vagyunk a nagyvilágban, így hagyva nevünket,jelszavainkat, személyes adatainkat sokszor oldalak,weblapok tucatjain. Ezzel különösebb probléma nincs, hiszen ez alapján rendelhetünk meg szolgáltatásokat,vásárolhatunk vagy jutunk hozzá különböző tartalmakhoz. Keresgélhetünk, számunkra fontos információkat nyerhetünk ki, vagy összetettebb műveletekre is hasznosíthatjuk az online világot. Megkönnyítik életünket, mivel gyorsan és egyszerűen lehet ma már bankkártyával, feltöltött kreditekkel, vagy egyéb formában  fizetni az online platformokon. Így ezáltal időt is spórolhatunk természetesen. Nem kell sorban állnunk, vagy bosszankodnunk ha az üzletből kifogyott egy termék,esetleg ha pont elviszik az orrunk elől. De mi történik akkor,ha a megadott adataink rossz kezekbe kerülnek? Pontosításképp, mi történne akkor, ha valakik erre alapoznák „jövedelmüket”, amelynek alapja a mások pénzéhez való hozzájutás a virtuális térben? A valóságban, egy utcán például, ha valaki megpróbálná tőlünk elvenni a javainkat, van esélyünk megakadályozni azt jobb esetben. Az online világban kissé nehezebb ugyanezt megtenni, hiszen nem mindig gondolunk bele megfelelően ,hogy ez a közeg nem sokkal másabb mint maga a kézzelfogható, valóságos világ,ahol az értékeinkre ugyanúgy vigyázni kell. Bár az online világban nem tudnak fizikálisan kirabolni, de sajnos be kell látnunk,hogy a világ egyre inkább arra tart, miszerint nem lehetnek eléggé biztonságban értékeink,személyes adataink. (Az adatvédelem fontossága, nézzük!)

Adathalászat napjainkban?

Ma már adathalász programok, erre szakosodott hackerek, létrehozott áloldalak munkálkodnak azon,hogy tudatosságunkat mellőzve, biztonságérzetünk réseit kihasználva elszedjék pénzünket,kreditjeinket. A dolog persze nem tegnap indult, de észrevehetően erősödik évről évre.  Számokban mit is jelent az,hogy nem tegnap kezdődött? Nos, 2016 Szeptemberében került nyilvánosságra,hogy több mint 500 millió felhasználói fiókot sikerült eltéríteni egyszerre,melyek a Yahoo– keretében működtek. Ez az önmagában is hatalmas mennyiségű szám, természetesen nem bitorolja még a meghackelt accountok között az első helyet a világranglistán. Ha pénzben kellene viszont jellemeznünk a 2016-os évi károkozást, akkor elég ha az egyik legnagyobb esetre gondolunk a Bitcoin kapcsán. Itt a kiberbűnözők körülbelül 65 millió dollár értékű Coint fújtak meg. Elképzelhetetlen összeg, de ne gondoljuk,hogy csak a nagy cégek,vállalatok,szervezetek vannak a célpontban. Az egyszerű átlagfelhasználó ma már ugyanolyan célcsoport lett, hiszen néhány ember megkárosításával is csinos összegekhez juthatnak hozzá.

Mit tehetünk az ellen, hogy ellopják személyes adatainkat és pénzünket az online világban?  Milyen lépéseket érdemes betartani, továbbá miként védekezhetünk?

Elsősorban kezdjük a személyes adatokkal talán! Fontos,hogy csak ellenőrzött, megbízható weboldalakra/webshopokra regisztráljunk,amennyiben erre szükség van. A megbízhatóságot alapjáraton a címsorban található „https://” ellenőrzésével érdemes kezdeni, mert ez már egy jó jel ,bár önmagában persze semmire nem ad bizonyosságot. Érdemes a regisztráció előtt szétnézni különböző fórumokon, weblapokon is a vélemények tekintetében,hogy mit írnak az adott honlapról. Ha úgy találjuk,hogy megbízható, és nem kérnek el tőlünk semmilyen „túl privát” információt, akkor nagy gond már nem lehet ilyen szempontból. Fontos, hogy jelszót,bankszámla adatot ,kódot (bankkártya), sehol nem kérhetnek el! Ahol ilyet tapasztalunk, célszerű elhagyni az oldalt!

Vásárlásokkor válasszuk az utánvétes opciót, vagy ha már nevesebb, sok referenciával rendelkező helyről beszélünk, átutalásra is van lehetőség. Online,kártyás fizetés esetében is győződjünk meg róla,hogy hitelesített oldalon járunk, emellett célszerű ilyenkor a bankszámlánkra limitet tenni,amelyet választhatunk 24 órás bontásban is. Ezzel is meggátolhatjuk azt, ha beüt a baj, minden pénzünket elveszítsük a számlánkról. Használjunk minőségi,megbízható böngészőt. Ismert,gyors,biztonságos böngészőkből ma már nincs hiány,így a Chrome, M.Edge vagy a Firefox nevű böngésző is jó választás lehet. A regisztrációk során erős jelszót alkossunk, változatos karakterekkel,számokkal tarkítva, ezzel is nehezítve a fiókunkhoz való hozzáférést. Ahol lehetőségünk van,kapcsoljuk be a kétlépcsős azonosítást is, amely által idegen helyszínről/böngészőből nem lehet csak úgy hozzáférni a fiókhoz, mivel így külön megerősítésre (pl:.sms)van szükség. Az e-mail fiókunkba érkező levelekkel,spam-okkal bánjunk óvatosan. Ha teljesen ismeretlen feladótól jönne vagy kiolvashatatlan kódolással érkezik, ne nyissuk meg, de legalább is ne kattintsunk az e-mailben semmilyen linkre! Ha lehetőségünk van, telepítsünk bővítmény keretében a böngészőnkre ráhúzva, nevesebb vírusirtó,kémprogramfigyelő cégek által létrehozott szoftvert, amely segít eldönteni,hogy mennyire vagyunk biztonságos webhelyen, esetleg figyeli a gyanús tevékenységeket is. Rengeteg ingyenes lehetőség van, ráadásul már magyar nyelven is elérhető a legtöbb!

Röviden összefoglalva a legfontosabb lépések ahhoz,hogy megőrizzük adataink,fiókunk védelmét.

  1. Figyeljük,hogy az adott oldalon van-e érvényben SSL titkosítás
  2. Informálódjunk több helyről is, mielőtt rendelnénk valamit, beregisztrálnánk egy-egy szolgáltatásért cserébe.
  3. Ismert,biztonságos böngésző használata(M.Edge,Chrome,Firefox..stb)
  4. Kis és nagybetűket vegyesen használó, számokkal, esetleg speciális karakterekkel megspékelt jelszó
  5. Kétlépcsős azonosítás aktiválása, amennyiben erre lehetőség van. (Banki oldalak,Facebook, Gmail például)
  6. Gyanús levelek, fileok,dokumentumokra való odafigyelés.
  7. Tudatosság a privát jellegű adatok kapcsán,melyeket kérésre sem szabad kiszolgáltatni.(cvc kód,jelszavak)
  8. Feltelepített webhelyszűrő, kémprogram figyelő szoftver számítógépre/böngészőre.

 

Remélem ez a rövid kis összefoglaló segít erősíteni a tudatosságot,amely sokunk számára bár magától értetődő lehet, vannak akik esetleg nem gondoltak még bele annyira az online veszélyek övezte internetes világba.   A következő cikkben megcélozzuk az Offline adatok védelmét, rövid írásban kitérünk azok fontosságára is! Szintén aktuális, és az online világgal teljesen összefüggő téma, mely biztonságügyileg semmiképpen sem elhanyagolható.

Hasonló bejegyzések:
Adatvédelem II - Offline
TOP 5 kibertámadás!
Biztonságos jelszó megválasztása!
2016 leggyengébb jelszavai!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .