Biztonságos jelszó megválasztása!

0
226

Biztonságos jelszó megválasztása!

 2017-ben eljutottunk oda, hogy  minden privát jellegű adatunkat jelszavakkal, kódokkal, ujjlenyomattal védünk, sok esetben még ha csak egy házi exceltábláról is van szó,nem túl fontos adatokkal mások számára. Nézzük meg a gyakorlatban milyen is egy igazán erős jelszó, ami nem hagy minket cserben. Alább a biztonságos jelszó megválasztása!

 

Olyan világban élünk, ahol minden regisztrációnkkor, azonosításkor, védett anyagok hozzáféréséhez és egyéb adatokkal , anyagainkkal kapcsolatos tevékenység révén jelszóra van szükségünk. Bár tökéletes védelem nem létezik, hiszen így vagy úgy, de előfordulnak biztonsági rések, apróbb hibák, amelyekre az illetékesek lecsapva kijátszhatják a rendszert. Ettől még amit megtehetünk, hogy kellő gondossággal alkotjuk meg jelszavainkat, nehezítve a támadók, azaz a hozzáférésre nem jogosult személyek dolgát. Nézzünk meg pár alaptényezőt, ami a legfontosabb lehet ezen témakör kapcsán.

Fontos leszögeznünk, rengeteg irányból közelíthetjük meg a dolgot, és annál több módszer létezik a tökéletes védelem megalkotására, így most az átlagfelhasználók számára készült ez a rövidke iránymutatás elsősorban.

Az első és lefontosabb dolog, hogy a számunka fontosabb,értékesebb weboldalakhoz ne használjuk ugyanazt az e-mail cím/felhasználónév és jelszópárost. Nyilvánvalóan itt nem a receptoldalakra és hírportálokra gondolunk, hanem például banki tranzakciós vagy akár e-mail fiókkal kapcsolatos oldalakra. Nem célszerű, bármennyire is jelent könnyebbséget,hogy csak egyszer kell megjegyeznünk mindenhova a belépéshez szükséges adatokat.

A biztonságos jelszó megalkotásánál érdemes a következő szempontokat figyelembe vennünk:

  • Minél több karaktert tartalmazzon. Lehetőleg 8-9 karakter legyen az elvárt minimum.
  • Változatosan tartalmazzon betűket,számokat és speciális karaktereket is.
  • Érdemes nagybetűt is elhelyezni a jelszavunkban,ami önmagában nagy előny lehet.
  • Ne használjunk semmiképpen olyan szót vagy számsort, amely a felhasználói fiókunkhoz/e-mailünkhöz kapcsolódik, tehát amelyből könnyű kikövetkeztetni.
  • Ne használjunk továbbá olyan frappáns szavakat sem önmagában, amelyre „úgy sem gondolna senki”. Ilyenek például a „jelszó”, vagy az „admin123”.
  • Kössük valamilyen számunkra fontos dologhoz, eseményhez a jelszavainkat, így könnyebb megjegyeznünk is és variálnunk benne a kombinációkat.

Ezek elsősorban a legfontosabb alapszempontok egy jó jelszó megválasztásakor, ami mint említésre került, nem a kis receptes oldalainkhoz kell, hanem a számunkra fontosabb adatokat tartalmazó portálokra, applikációkra például.

Tehát röviden összefoglalva eddig, minél több karaktert, minél változatosabban tartalmazzon úgy,hogy közben kötődjünk valamilyen szinten hozzá, azaz ne menjen ki csak úgy a fejünkből rögtön már másnap,ha írnánk be.

Jelszó-generátorok, mint lehetőség?!

Amennyiben biztosra szeretnénk menni, vannak jelszó generátorok is, amelyek véletlenszerűen generálnak nekünk egy hosszabb sornyi, teljesen össze-visszaságú kis/nagybetűket/számokat/speciális karaktereket tartalmazó „szót”, vagy inkább láncot. Érdemes lehet ilyet is használni, csupán ebben az esetben érdemes magunknak valahova rögzíteni a generált kódunkat, amely lehetőleg ne egy asztalra kihelyezett word dokumentum formájában történjék..

Jelszó-generátorok tekintetében kettő igen népszerűt, és annál egyszerűbbet lehet találni ITT , illetve EZEN A LINKEN is. Mind a kettő magyar nyelvű, nagyon egyszerű a használatuk, érdemes kipróbálni.

 A következő bejegyzésben megnézzük az előző, 2016-os évi leggyakoribb, leggyengébb jelszavak listáját, amelyet a Splash Data nevű vállalat állított össze, körülbelül  5 millió kiszivárgott jelszó elemzéséből kifolyólag.

Linkek:

Hasonló bejegyzések:
Adatvédelem I - Online
Adatvédelem II - Offline
TOP 5 kibertámadás!
2016 leggyengébb jelszavai!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .