Böngészőben elmentett jelszavak!

0
2106

Novemberi témánk első fele a böngészőben elmentett jelszavak megtekintése lesz, Google Chromeban és Firefoxban egyaránt. Ezt követően a második cikkben ugyanebben a két böngészőben nézzük meg, hogy miként tudjuk a legegyszerűbben exportálni ezen adatokat.

Böngészőben elmentett jelszavak

Egy ideje lehetőségünk van arra, hogy könnyedén kezelni tudjuk a jelszavainkat, azaz ne kelljen mindent fejből megjegyezni. A biztonsági-kockázati részeivel most nem foglalkozunk különösebben, azokat megvizsgáljuk majd egy hosszabb bejegyzés kereteiben is egyszer. A böngészőnk eltárolja az általunk eltárolni kívánt jelszavakat, ezeket hozzátársítja a különböző oldalakhoz (akár felhasználónévvel vagy e-mail címmel együtt is) és leegyszerűsíti a dolgunkat. Sokkal egyszerűbb ,hogy amikor a kedvenc oldalunkat megnyitjuk, már fel is ajánlja a lehetőséget, azaz automatikusan kitölti a szükséges mezőket, vagy esetleg egy duplakattintással elérhetjük ugyanezt ma már.

Jelszavak megtekintése

A két legnépszerűbb böngésző esetén nézzük meg lépésről lépésre ,hogy hol tudjuk megtekinteni a jelszavainkat, kicsillagozás vagy pontozás nélkül is akár. A Google Chrome és a Firefox esetében nagyon könnyű dolgunk lesz, mivel néhány lépésből előhozhatjuk a keresett jelszavainkat.

Google Chrome: 

  1. Először is nyissuk meg a Google Chrome böngészőt, majd kattintsunk a jobb felső sarokban levő 3 db pötty ikonra.
  2. Ezt követően válasszuk az alsó részen található Beállítások felíratot.
  3. Harmadik lépésként az Automatikus kitöltés opción belül, kattintsunk a Jelszavakra.
  4. Egy keveset ha legörgetünk, láthatjuk a Mentett jelszavak listáját. Jobboldalt a „szem” ikonokra kattintva jeleníthetjük meg őket.

Mint láthatjuk, nincs nehéz dolgunk. A Mentett jelszavak listáján belül a csoportosítás sorrendileg a következő:
Webhely / Felhasználónév / Jelszó

További lehetőségeink még, hogy a Jelszó melletti három pöttyre kattintva megtekinthetőek a Részletelek, illetve törölhetjük a mentett jelszót is.

Firefox:

  1. Első lépésnek megnyitjuk a Firefox böngészőt, majd a három vízszintes vonalra klikkelünk.
  2. Ezen belül a Beállításokat megkeressük és megnyitjuk.
  3. Jobb fölső sarokban van egy keresősáv, oda írjuk be a következőt: Jelszó
  4. Ezt követően a találati listán picit legörgetve, a Bejelentkezések és Jelszavak menüponton belül, kattintsunk a Mentett bejelentkezések gombra.
  5. Új lapunk nyílik meg, amelyben baloldalt láthatjuk egymás alatt az eltárolt adatokat. Jobboldalt tudjuk megtekinteni ismét a „szem” ikonra kattintva, illetve ugyanitt tudjuk szerkeszteni és törölni is az adatokat.

 

Mint láthatjuk, nem bonyolult dolgok ezek, sőt, kifejezetten könnyen megtalálhatóak. Ezért is nagyon fontos,hogy gépünk ne kerüljön rossz kezekbe, hiszen másoknak sem okozna különösebb gondot a számunkra fontos adataink megszerzése. A biztonsági részéről a későbbiekben lesz még szó természetesen, mivel az oldal arra is nagy hangsúlyt fektet.

Következő cikkünkben megtekintjük ,hogy miként tudjuk a jelszavainkat exportálni a böngészőkből.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .