Home Cloud

Cloud

Az adattárolás fontosságáról nem kell sokat beszélnünk, hiszen mindenki számára egyértelmű annak szükségletessége, ráadásul ITT olvashatunk róla már egy bevezetőt is. Megnéztük már a HDD-ket, az SSD-ket, és most térjünk ki talán egy nem fizikális, helyben történő tárolási lehetőségre! Mi is az a Cloud? Mit takar a röviden csak felhőként emlegetett és egyre népszerűbb szolgáltatás? Nézzük meg kicsit alaposabban!

 

A pontos megnevezés Computing Cloud, azaz számítási felhő, amely egyre népszerűbb, egyre nagyobb teret hódító lehetőség mindenki számára. Röviden arról van szó, hogy a számunkra szükséges dokumentumokat, zenéket,filmeket, anyagokat nem helyben a számítógépünkön,laptopunkon vagy éppen telefonunkon tároljuk, hanem valamilyen internetes szolgáltatás keretein belül. Nem vagyunk egyetlen eszközünkhöz sem kötve, így nem probléma ha például a számítógépünk helyett a telefonunkon szeretnénk elérni az elmentett adatainkat, vagy akár fordítva is.

Csupa előnyről beszélhetünk, amelyet ha pontokba kéne szednünk, valahogy így nézne ki!

 • Helyfüggetlenség, melynek révén a világ bármilyen pontjáról, szinte bármilyen eszközről elérhetjük a szükséges anyagainkat.
 • Méretkorlát mentes, hiszen könnyedén tudjuk a számunkra szükséges adatkorlátokat változtatni a jövőben is.
 • Nagy rendelkezésre állás, amelyen a nagy cégek folyamatosan dolgoznak, a megfelelő minőség biztosítása érdekében.
 • Költséghatékony,hiszen olcsóbban megússzuk sok esetben, mintha nekünk kellene háttértárra egyben beruházni.
 • Távmunka lehetőségének biztosítása, amely egyre népszerűbb. Otthonról is könnyedén lehet egy céges hálózatnak részeseivé válnunk, dolgozhatunk egy adott vállalat belső rendszerében akár otthon a laptopunkról is.
 • Egy bizonyos keretig ingyenesen használható, teljesen díjtalan tárhely és különböző extra szolgáltatások.

És milyen hátrányai vannak?

Az első komolyabb gond pont abból fakad, hogy nem helyben tároljuk el az adatainkat. Amíg az adataink megszerzéséhez elsősorban az eszközünket kéne,hogy ellopják (például külső adattároló, vagy notebook), addig jelen helyzetben enyhén kiszolgáltatjuk őket a nagyvilágnak. (Természetesen az ilyen komolyabb, óriási cégek mindent elkövetnek a biztonságunk érdekében, és rengeteg lehetőség van, hogy biztosan csak a mi általunk megadott opciókkal férjünk hozzá az adatokhoz). Azonban ettől még az adataink hollétéről nem sok tudomásunk van. Másik hátrány, hogy bár az elérés 0-24 órában garantált, nyilvánvaló,hogy bekövetkezhetnek olyan események, amelyekre bár az esély meglehetősen kicsi (természeti katasztrófa például), nem számítunk és akadozni kezdhet egy-egy szolgáltatás. Nyilván erre is fel vannak készülve a szakemberek egyébként, de tudjuk jól,hogy nehéz a technika terén mindenre rámondani a biztos megoldást.

A belépéshez a legnépszerűbb egyébként a felhasználónév – jelszó páros, amely ha követjük olykor a Tech híreket, tudjuk milyen mértékű kibertámadások és jelszólopások áldozataivá válnak évről – évre a világ különböző pontjain. Kérdés sem férhet hozzá,hogy a felhőszolgáltatást biztosítók egyik legnagyobb feladata a minél hatékonyabb védelem kiépítése, melyet többféleképpen próbálnak erősíteni. Ilyen például az IP cím alapján történő azonosítás ellenőrzése, vagy a többlépcsős hitelesítési folyamatok aktiválása. (Például belépést követően még egy e-mailben történő megerősítés, vagy sms szolgáltatás használata.) Ide vehetjük még egyébként az ujjlenyomatos azonosítást is, így látható,hogy időről időre garantáltabb a biztonságos tárhelyhasználat.

A legnépszerűbb ilyen felhőszolgáltatások közül néhány:

 1. Google Drive
 2. Dropbox
 3. Microsoft OneDrive
 4. Apple iCloud
 5. CrashPlan
 6. OpenDrive
 7. SugarSync

Összegezve tehát: Ha ésszel használjuk a nem lokálisan történő adattárolást, különböző igénybe vett szolgáltatásokat, sokat spórolhatunk a hardveres vásárlásokhoz képest. Amennyiben minden adatunk ilyen módon tároljuk, a fontosabbakról a fentebb említett leírás ellenére is érdemes lehet biztonsági mentést végezni olykor más helyekre, adattárolókra. Mindenképpen előnyösek a Cloud szolgáltatások, hiszen könnyedén, zökkenőmentesen magunkkal vihetjük őket bármilyen utazás során, és egyetlen eszköz is elég,hogy elérjük őket. Nem kell a pendrive-unk elvesztése miatt aggódnunk, és természetesen lehetőségünk van a felhőkben eltárolt adatainkat is sok esetben még inkább titkosítani, jelszóval levédeni. A legtöbb helyen egyébként már 15-20Gb-ot is kapunk kezdésnek,amelyhez egy regisztrációt leszámítva semmi sem szükségeltetik, és a végletekig használhatjuk. Ha pedig nem lenne elég idővel a kapacitás, percek alatt bővíthetjük egy-egy megfelelő csomag kiválasztásával, majd azonnal történő online kifizetéssel. (Például bankkártya, PayPal, Skrill..)

Mindig olvassuk át alaposan fizetés előtt a feltételeket és ne felejtsük el,hogy általában ezen szolgáltatásokért havi vagy éves díjat kell megfizetnünk, tehát nem csak egyszeri alkalomról van szó.