Cortana testreszabása

0
192
Cortana testreszabása

Milyen beállítási lehetőségeink vannak a Cortana -t illetően?

Az előző bejegyzésben körülhatároltuk, hogy miként alkalmazható, mire jó a Cortana, amennyiben a Windows 10 adta lehetőséget kihasználva szeretnénk kipróbálni. Megismertük a leggyakrabban használt kifejezéseket is, eközben pedig született egy részletes leírás a használatához szükséges lépésekről ITT. Most pedig nézzük meg pontról-pontra, hogy milyen beállítási lehetőségeket tartogat nekünk a használat során, milyen választható opcióink vannak! Mostani cikkünk tematikája nem más, mint Cortana testreszabása.

Cortana testreszabása!

A Cortana beállításaihoz szimplán kattintsuk a baloldalon levő, lenti kis kör alakú ikonra,vagy az is elég ha kiadjuk a jól megszokott „Hey, Cortana” parancsot. Mint láthatjuk, gyakorlatilag két oszlopot kaptunk, melyből a baloldali vékony sáv ikonjai tartalmazzák a számunkra ezen témához kapcsolódó beállítási lehetőségeket és egyéb opciókat.

A fölső kis házikó ikonnal megkapjuk a kiindulópontunkat, ahol különböző módokon üdvözöl minket Cortana, megkérdezi miben segíthet éppen, vagy például rövid tippeket oszt meg velünk, hogy mire keressünk rá. Ezalatt van a „Notebook” ikon, ahol el tudjuk végezni a legtöbb számunkra is megfelelő beállítást, ráadásul külön menüpontokba szedve, így könnyebben megtalálhatjuk amit éppen keresünk,ezért is kattintsunk rá tehát bátran!

Nézzük sorban!

Az ‘About me’, azaz a ‘Rólam’ pontban tudjuk megadni például,hogy miként szólítson minket a kis
virtuális asszisztensünk, továbbá megadhatjuk az úgynevezett kedvenc helyeinket is, vagy éppenséggel láthatjuk, hogy melyik Microsoft fiókkal vagyunk bejelentkezve. A következő menüpontban (emlékeztető) tudjuk létrehozni azokat az időpontokat, amikor fontos, hogy figyelmeztessen minket egy adott dologgal kapcsolatban Cortana. Ehhez írhatunk szöveget, választhatunk az e-mail (személyes) listánkról, megadhatunk konkrét helyet, fényképet is akár, és természetesen a legfontosabbat is, az emlékeztetés időpontját. Harmadik elemünk a ‘Connected Services‘ nevet viseli, itt tudunk különböző profilokat hozzákapcsolni közvetlenül a rendszerünkhöz, így több értéket, több lehetőséget kapunk általa.(LinkedIn,Office 365 fiókok például). A negyedik lehetőség pedig a főbb pontok közül a Jogosultságok kezelése. Itt kezelhetjük, hogy melyik lehetőségekhez férhet hozzá Cortana, és melyeket nem engedélyezünk számára.

Ezek többek között a(z):

 • a tartózkodási helyeink láthatósága,
 • személyes levelezéseink, e-mailek vagy például naptárunk információi,
 • böngészési előzményeink,
 • ismerkedési funkció aktiválása,(hang és kézírás figyelése a jövőbeli, jobb javaslatok érdekében)
 • adatvédelmi irányelvek megtekintésének lehetősége

Főbb menüpontok!

A következő részek a négy főbb menüpont alatt, már inkább a mi személyes érdeklődési köreinknek, tevékenységeinknek szólnak, mely lehetőségeket 13 darab pontba sorolták be. A Cortana tips nyitja a sort, itt ugyanis be lehet állítani például, hogy megjelenjenek a különböző emlékeztetők. Láthatóvá tehetjük az úgynevezett kártyákat is, melyeket bekapcsolva, a Cortana kezdőlapján elhelyezkedik majd egy doboz, ahonnan közvetlen zenéket játszhatunk le vagy például számtalan lehetőség mellett még e-mailt is küldhetünk azonnal.

A maradék tizenkettő lehetőségről pontokba szedve ejtsünk csupán néhány szót, mert az ikonjai alapján, illetve egy minimális angol/német/francia vagy akár olasz tudással is már könnyen el fogunk tudni igazodni, hiszen semmi bonyolult dologra nem kell gondolni jelenleg.

Tehát sorban, egy-egy mondat erejéig a következő opciókat találjuk:

 1. Evés és ivás: Megjelenítési kártyák bekapcsolása, éttermi ajánlások elfogadása, étkezési és konyhai preferenciák kiválasztása, emlékeztetők beállítása előre.
 2. Események: Több kategóriában kérhetünk javaslatokat a különböző helyi események jelzése kapcsán! (Pl:.zenei fesztivál vagy egy focimeccs)
 3. Filmek és Tv: Filmes műsorok és előzetesek megtekintése, amelyek érdekelhetnek,illetve a különböző díjak megnyerésére való tippek bekapcsolása is itt található.
 4. Pénzügy: A névhez kapcsolódó keresés, például vállalatokra,cégekre is akár, melyeket megfigyelőlistán lehet tartani.
 5. Közlekedés: Forgalommal és útvonallal kapcsolatos javaslatok, illetve saját helyek hozzáadása, emlékeztetők, egyéb ilyen jellegű opciók. (Inkább Windows Phone alatt értendő)
 6. Találkozók és emlékeztetők: Megtekinthetjük a következő megjelölt találkozókat, előre felkészülhetünk egyes lefixált időpontokra.
 7. Hírek: Különböző témák és kategóriák felvételének lehetősége,hogy a legfrissebb hírek kapcsán állandó tájékoztatást kapjunk.
 8. Menet közben: Út közben való releváns találatokat tudunk megjeleníteni, például hazaérkezéskor vagy munka után. (mobil)
 9. Különleges napok: Bizonyos ünnepek, dátumok vagy különleges eseményekre való figyelmeztetést állíthatunk be itt egyszerűen.
 10. Sportok: Kedvenc vagy általunk éppen követett csapatok megadása, azok követésének lehetősége.
 11. Utazás: Lehetőség az előre betervezett utak kapcsán, ahol tájékozódhatunk rengeteg mindenről. Ilyen például az időjárás és látnivalók is.
 12. Időjárás: Az időjárásról való tájékozódás gyorsítása, előrejelzések kérése, városok hozzáadása a saját listához például.

Ezeken az almenüpontokon kívül van még egy külön fő menüpont, ahol a fontosabb, közvetlen Cortanával kapcsolatos beállítások kaptak helyet. Ezt az eddigi módon, a baloldali sávban elhelyezkedő, kis fogaskerékre kattintva nyithatjuk föl. Nem hosszú a lista, ezért is mindenképpen érdemes áttekinteni, és a számunkra megfelelő opciókat kiválasztgatni, bejelölni.

Egyéb lehetőségek?

Ha lassan legörgetjük, akkor látható,hogy itt(is) be tudjuk állítani a mikrofonunkat, a zárolt képernyővel való Cortana használatot, illetve azt is, hogy mi legyen a beállított kommunikációs nyelv. Fontos, hogy szintén ebben a pontban találjuk meg a böngésző lehetséges beállításait, amely alapértelmezés szerint, nem más mint a Bing. Ezeken túlmenően az eszközeink összekapcsolása,saját előzményeink kezelése és egyéb biztonsággal kapcsolatos lehetőségek, melyek java része a Windows 10 Gépházon belüli beállítási lehetőségeire fog átdobni bennünket.

A fenti menüpontokat, lehetőségeket átfutva rájöhetünk, hogy összességében nem világmegváltó dolgokról van szó ugyan, de megkönnyíthetik az ember mindennapjait ezek az apró gyors elérést, illetve tájékozódást segítő opciók. A próbák alatt megfelelően működött minden, a keresésre irányuló vagy érdeklődési körünkbe eső témákat szépen lehozta és gond nélkül a kért parancsokat is végrehajtotta Cortana. Kipróbálni érdemes, mivel nem kerül sok időnkbe, és amennyiben nem tetszik, úgy könnyedén kikapcsolhatjuk az egészet akár véglegesen is. Akinek még új, annak kissé bosszantó lehet,hogy emiatt az operációs rendszerünk új nyelvet vesz föl, ráadásul a beviteli nyelv is alapértelmezés szerint megváltozik, így utána állítgatnunk kell, mikor beindítjuk a gépet. Ellenben ha ezek fölött szemet hunyunk, akkor elmondhatjuk,hogy rendelkezünk egy stabil, gyors keresést és reagálást biztosító, virtuális személyi asszisztenssel.

Hasonló bejegyzések:
✍ Cortana – Lehetőségek!
✍ Cortana aktiválásának bemutatása

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .