Cortana

A Cortana nem más, mint egy virtuális személyi asszisztens a Windows 10-es rendszeren, amely segítségünkre lehet több lehetőséget illetően is. Mikrofonon,vagy akár kézileg is tudunk segítséget kérni tőle,amennyiben minden beállításunk megfelelő és a kellő eszközök is csatlakoztatva vannak a gépünkhöz.

Cortana beépített keresője alapvetően a Bing, melyen keresztül keresést tudunk végrehajtani a weben. Emellett kereshetünk az alkalmazásaink között, a súgóban,de akár a fileok és beállítások között is van rá lehetőségünk. Megkönnyíti mindennapjainkat és sokkal interaktívabbá teszi számunkra a keresést, megnyitást, információszerzést is. Windows 10-es rendszeren érhető el a gépeken, illetve windows alapú mobilokon is üzemel, ott is tökéletesen működésbe lehet hozni.

Néhány fontos információt nem árt azonban tudni,amennyiben ki szeretnénk próbálni, illetve használni szeretnénk hosszútávon ezen szolgáltatást.

Először is fontos, hogy jelen pillanatban a Cortana nem érhető el ‘még’ magyar nyelven. Mindenképpen szükséges tehát átállítanunk megfelelően a rendszerünket, hiszen ennek hiányában nem tudjuk majd használni egyáltalán. Ezen túlmenően készítenünk kell egy Microsoft fiókot is, hiszen ennek hiánya szintén gátolja a használati lehetőséget. Miután elkészítettük,elég csak egyszer bejelentkeznünk viszont,a továbbiakban nincs vele teendőnk.

 Miként tudjuk aktiválni rendszerünkön a Cortanát? Lépésről -lépésre!

  1. Nyissuk meg a Gépház menüpontot,majd kattintsunk az Idő és nyelv lehetőségen belül a Régió és nyelv fülre.
  2. Adjunk hozzá új nyelvi lehetőséget, melyet az „Újabb nyelv beállítása” lehetőséggel tudunk megoldani.
  3. Válasszuk ki a számunkra megfelelőt, amely által a Cortana is támogatva van. (Célszerű például az English-United Kingdom)-ot választani,de itt egy lista, hogy melyeket támogatja még pontosan. (Egyesült Államok,Egyesült Királyság,Kína,Németország,Franciaország,Olaszország,Spanyolország)
  4. Kattintsunk az újonnan hozzáadott nyelvre,majd a Beállítások lehetőségre, és töltsük le a nyelvi csomagot a letöltés gombbal.
  5. Alatta a Beszéd nevű pontnál is nyomjunk a letöltésre természetesen.
  6. Néhány perc alatt le kell töltődnie mindennek, majd ezután menjünk vissza az Idő és nyelv beállításokhoz a Gépházon belül.
  7. A legutóbb hozzáadott nyelvre kattintsunk rá, majd válasszuk ki,hogy az lehessen az „Alapértelmezett„.
  8. Ezt követően már nincs sok hátra. Föntebb látható az Ország vagy régió felírat a lap legtetején. Válasszuk ki a nyelvünkkel szinkronban levő opciót, azaz ha nyelvnek a United Kingdomot választottuk, akkor ebben az opcióban az Egyesült Királyságra kell átállítanunk.
  9. Ha ez is megtörtént akkor baloldalt a Beszéd menüpontra kattintva, válasszuk ki a beszéd nyelvét. A fenti példánál maradva az angol (brit)-re van szükségünk.
  10. Ezek után elmondhatjuk,hogy sikeresen beállítottunk mindent ami a Cortanához szükséges. Jelentkezzünk ki, majd újra be, vagy indítsuk újra a gépünket és Cortana már aktív is!

Amennyiben bekötöttük és bekapcsoltuk a mikrofont, mondjuk ki hangosan ,hogy „Hey Cortana„. Ez Cortana hívószava, erre azonnal előugrik és már kérdezhetünk is tőle „szinte” bármit.

 Milyen lehetőségeket tudunk használni a Cortanának köszönhetően?

Ébresztő beállítása, alkalmazások megnyitása, naptáresemények létrehozása, zenék lejátszása, időjárásra vonatkozó kérdések, csevegések és még több tucat apró lehetőség.

Mit tud megkeresni nekünk Cortana? – Szinte mindent!

Számológépet tudunk használni általa, valuta és mértékváltást végezhetünk el, eseményekre és időzónákra kereshetünk, de akár hírekre is keresni tudunk a moziműsorok mellett.

[Ebben a cikkben nézheted meg bővebben a listát,angol utasításokkal kiegészítve!]