Cortana a Windows 10-ben

0
130
Cortana a Windows 10-ben

 Windows  10 – Cortana lehetőségek

Cortana egy virtuális személyi asszisztens a Windows 10-es rendszeren belül, amely segítségünkre lehet több dologban is. Pl a keresések, alkalmazásindítások és egyéb apróbb feladatok kapcsán. Mikrofonon, vagy kézileg is tudunk segítséget kérni tőle, de csak amennyiben minden beállításunk megfelelő és a kellő eszközök is csatlakoztatva vannak a gépünkhöz. A beállítások lépésről-lépésre itt megtalálhatóak!  Lépésről-lépésre a Cortana lehetőségek.

 Miért válik hasznunkra ezen újítás a Windows rendszerén belül? Megéri miatta átállítanunk a nyelvi beállításokat és a rövidke procedúrán végig döcögni, illetve ad bármiféle olyan extrát számunkra, hogy azt mondhassuk, igen – totálisan megérte?

 A fent említett személyi asszisztens lényege ebben a virtuális közegben, hogy röviden fogalmazzunk, leegyszerűsíteni, megkönnyíteni a felhasználók életét. Mindezt amellett, hogy minél interaktívabbá és a valóságosabb asszisztenssé váljon számunkra az egész szolgáltatás. Egy egészen új oldaláról ismerhetjük meg azt, hogy milyen érzés amikor a billentyűzet vagy egér érintése nélkül tudunk alkalmazásokat megnyitni például. Vagy éppen információkhoz jutni a különböző webhelyekről, bármilyen témát illetően. Naprakészek tudunk lenni az időjárást, valutákat, közlekedési híreket is például figyelembe véve amellett, hogy egyben egy szórakoztató jellegű rendszert is kapunk.

Használata!

Amennyiben a szükséges beállításokat elvégeztük, csatlakoztassunk egy mikrofont és már csak használni kell tudni, ezzel is elmondva azt, hogy van egy virtuális asszisztensünk, aki csak arra vár,hogy szólhassunk neki. Tehát, ha minden megfelelően lett beállítva, úgy elég kiadnunk a „Hey, Cortana” hangparancsot, melynek hatására azonnal előugrik, és áll rendelkezésünkre. Magyar nyelven egyenlőre még nem érhető el a szolgáltatás, így mindenképpen egy nagyobb világnyelvet kiválasztva tudunk csak kommunikálni Cortanával. Ha tudjuk azt a néhány alap szót, mondatot amelyre szükségünk van, gyönyörűen meg tudja érteni amire gondolunk, még ha nem is beszélünk „anyanyelvi szinten” természetesen. A kiadott parancsokat meglepően gyorsan képes értelmezni és végrehajtani, legyen szó például internetes keresésről, vagy egy adott és pontos információ megjelenítéséről.

Teszt alatt?!

A próbák során elsőre jól megértette a különféle mondatokat és pontosan azt az eredményt hozta, amit az ember elvár egy ilyen szolgáltatás használata során. Külön jó pont ráadásul, hogy ha egy-egy extra szót is tartalmaz az elhangzott mondatunk, akkor sem jelent különösebb problémát számára a releváns találat kiadása. Tehát egy gyors,pontos és rengeteg lehetőséget magában rejtő, különféle beállításokkal csak fokozható rendszerről beszélünk, amelynek felróható legnagyobb hátránya az idegen nyelvismeret egy minimálisabb szinten. Hogy megéri-e használni? Jó kérdés, ez a felhasználón múlik teljes mértékben természetesen. Ha a mikrofonos opciót választjuk, akkor mindenképpen gyorsabban tudunk keresni, alkalmazásokat megnyittatni vele, mintha úgy kellene kikeresnünk mindent egyesével, de ez is akkor igaz inkább, ha nincs jól megszokott elrendezési rendszerünk például. Ha a bepötyögős módszert választjuk,akkor viszont semmivel nem vagyunk előrébb, hiszen ott a lehetőség, hogy véletlen elgépelünk valamit, és addigra rég magunk is előkereshettük volna a kívánt anyagot,tartalmat.

Nézzük meg a leggyakoribb és a leginkább használatos kifejezéseket, Cortana lehetőségek -et, amelyeket kedvünkre magunk is kipróbálhatunk! 

(Adjuk ki a hangparancsot! – Hey, Cortana! )

 1. „What’s the weather like?”              –  Milyen az idő?
 2. „Launch Calculator”                         –  Indítsd el a számológépet.
 3. „Launch Viber”                                  –  Indítsd el a vibert.
 4. „What’s the definition of ‘car’?”     –  Mi a definíciója az autónak?
 5. „Turn on/off Wifi”                             – Wifi be és ki kapcsolása az eszközön.
 6. „Turn on/off Bluetooth.”                 – Bluetooth be és kikapcsolása.
 7. „Find pictures from last week”       – Képek keresése a múlt hétről.
 8. „Where am I?”                                   – Hol vagyok?(Helymeghatározás)
 9. „What are the seven wonders of the world?” – Melyek a világ hét csodái?
 10. „Set an alarm for 9 a.m”                  – Állítsd be a riasztást 9 órára.
 11. „Show me my alarms.”                    – Mutasd meg az ébresztéseimet.

Véletlenszerű tippek és trükkök Cortanától.

 • „What’s up?”                                                          – Mi a helyzet?
 • „Tell me a joke,please”                                        – Mondj egy viccet, kérlek.
 • ” What do you think of Windows 10?”              – Mi a véleményed a Windows 10-ről?
 • „What do you think of Yahoo?”                          – Mi a véleményed a Yahooról?
 • „Sing me, please”                                                 – Énekelj, kérlek.
 • „Surprise me!”                                                       – Lepj meg!
 • „Rock, paper, scissors.”                                       – Kő, papír, olló.

Ezeken kívül még több tucat kifejezést használhatunk, hiszen gyakorlatilag bármire rákérdezhetünk, rákerestethetünk, vagy akár megjegyzéseket írni is tudunk Cortana által amellett, hogy még a napi árfolyam lekérdezésére is van lehetőség. Egy igazán interaktív, sokoldalú rendszert kapunk, amely a Windows alapú telefonok mellett már a Windows 10-es oprációs rendszerünkön is gond nélkül elérhető mint említésre került, így bátran lehet próbálgatni, használni akinek szimpatikus, vagy csak ha érdeklődés mutatkozik ezen irányba.

Röviden összefoglalva!

Érdemes lehet kipróbálni, főleg annak aki szereti az újdonságokat a technika ilyen jellegű szemszögéből. Ami még fontos, hogy amennyiben nem vagyunk elégedettek ezzel az egésszel, valamint nem szeretnénk más nyelven használni a Windowsunkat, úgy bármikor visszaállítható pár kattintásból az egész művelet. Vesztenivalónk nincs vele, ráadásul ha laptopról vagyunk, akkor még a beépített mikrofon is adott számunkra, nem kell külön keresgélni, beszerezni csak ezen okból kifolyólag.  A tesztek során gyönyörűen felismert mindent, azonnal megnyitotta a találatokat, alkalmazásokat, illetve ha több lehetőség közül kellett választani listából, akkor hangparanccsal arra is kaptunk lehetőséget. Gyakorlatilag addig hozzá sem kell érnünk a perifériás eszközeinkhez, amíg teljesen előttünk nem volt a kívánt tartalom. Ha szeretnéd kipróbálni, akkor itt kaphatsz hozzá egy néhány perces rövid útmutatót, hogy tökéletesen legyen beállítva minden: Cortana aktiválása.

Hasonló bejegyzések:
Cortana testreszabása!
Cortana aktiválásának bemutatása

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .