Home DDR 3

DDR 3

DDR3 – RAM

 A DDR3-as szabvány a régebbi időkből származó DDR2 memória sebességének illetve a kapacitásának növelése  érdekében, és a feszültségfelvétel csökkenésének reményében jött létre.

 

Fontos tudni, hogy a DDR3-as RAM-ok bár szintúgy 240 érintkezővel rendelkeznek mint elődje, de a kialakítás végett nem kompatibilis a régebbi DDR2, illetve a DDR foglalatú alaplapokkal sem. Ez igaz egyébként az összes típusra, mivel egyik sem kompatibilis a másikkal.

Feszültség szempontjából láthatjuk az első változást a régebbi verzióhoz képest. Mindenképp javulás a régi 1,65V helyetti 1,5V ,és érdemes megemlíteni a továbbfejlesztett DDR3L típust, amely 1,35V-al is beéri. Ennél kisebb energiafogyasztású csupán a DDR3U, mely 1,25V-ot produkál ugyan, de az ár/érték arány végett közel sem terjedt el annyira. A fogyasztás csökkentése nem az asztali számítógépek révén vált fontossá, hanem az egyre kisebb, akkumulátorról működő eszközök miatt szükséges. (Laptop)

Órajel tekintetében a DDR3 onnan indult, ahol az elődje abbahagyta, azaz 800Mhz-től egészen a jelenlegi végső határig, ami most 2933Mhz-nél tart. Nem valószínű,hogy ezt fentebb fogják tornázni már, hiszen időközben kiadták az újabb típusú DDR4-es RAM-okat, ezáltal ezt az igen magasra sikeredett órajelet szinte fölösleges lenne tovább vinni.

Egy másik jellemzője a Ramoknak,amely sokakat foglalkoztat az a CL szám. De mit is jelent pontosan,mi a lényege?

Itt csupán elég annyit megjegyezni,hogy minél kisebb a CL után álló szám, annál jobb/gyorsabb a reagálási idő. Gyakorlatilag egy átlagfelhasználó számára észlelhetetlen dologról beszélünk ,így ha csak nem specifikus dologhoz használjuk a gépünket, szinte majdnem mindegy ,hogy milyenre ruházunk be. A leggyakrabban használt memóriatípusok a felhasználók körében a CL9 és CL11-esek, ezek lettek a legelterjedtebbek, de természetesen elérhetőek a továbbfejlesztett a CL7-es modulok is,amennyiben arra van szükségünk.

DDR3 Ramok jellemzői:

Tárolókapacitás: A leginkább meghatározó jellemző, mely az adateltárolás nagyságára utal.(Pl:. 4Gb,8Gb,16Gb)
Feszültség: Létezik belőle az 1,5V mellett 1,35 és 1,25V-os fajta is. (DDR3, DDR3L,DDR3U)
Órajel: Az adatok írása/olvasása általi sebesség meghatározására szolgál. (Mhz)
DIMM: Asztali gépbe helyezhető modulokat jelöli.
SO-DIMM: Laptopokba/ Notebookba való modulok gyűjtőneve.
CL: (Késleltetés) Minél kisebb az utána megjelölt szám, annál gyorsabb a reagálási idő.(CL7, CL9,CL11)
ECC: Az adatírás és olvasás során történő hibákat tudja kijavítani. A hibamentességet segíti elő.
KIT: Egymáshoz válogatott RAM modul szett.(Dual-Channel támogatás révén, jobb eredményt produkálnak a párba tett modulok)
Jelölések: PC3 = DDR3 , DDR3-SDRAM

Ha szívesen olvasnál egy rövid ismertetőt a DDR4-es modulokról, akkor kattints ide!