DDR 4

DDR4 – RAM

DDR4-es ramok létrejötte, a DDR3 utódjaként, annak leváltására érkezett. A jelenleg igen népszerű és elterjedt DDR3-as modulokhoz képest az új szabvány csak egy bizonyos szint felett nyújt érzékelhető különbséget, de hozzá kell tennünk,hogy van újítás bőséggel a DDR4-et illetően. (A DDR3-ról ITT van lehetőséged bővebben tájékozódni.)

 

Első körben a legfontosabb kiemelni az energiafelhasználást, amely fejlődés szempontjából korántsem elhanyagolható! Alapjáraton 1,5V-on üzemelt eddig az előző széria, melyből persze készültek csökkentett fokozatok is, de az újításnak hála a kezdőszint 1,2 Voltos feszültséggel nyit, ami nem egészen 35%-os  megtakarítást eredményez a fogyasztás szempontjából. Ultrabook illetve Laptopok esetében ez mindenképpen jó indítás lett,hiszen üzemidőt tekintve is barátságosabbnak tudható.

Az órajel szempontjából a DDR4 magasról indul, hiszen 2133Mhz-val robbant be kezdésként a köztudatba, ami elődjéhez képest (800Mhz) óriási különbségnek számít a gyorsaság szempontjából. Fejlődését tekintve biztosak lehetünk abban,hogy számolhatunk ebben az esetben is a hatalmas órajel növekedésekkel, amely jelenleg ezen írás születésekor 4266Mhz-nél tart!

Az igazán nagy előnyt most a szerverek is megérezhetik, hiszen kapacitás tekintetében olyan mértékű növekedés vált lehetségessé,amely az otthoni számítógépek számára fölösleges jelen pillanatban. 8Gb-os méretben kerültek be a piacra a modulok (Persze elérhetővé váltak a kisebbek is időközben), és már kapható 128Gb-os is, amelyre csak rátesz pár lapáttal,hogy az elméleti maximum 512Gb lehet!

Ha az Időzítésre gondolunk,  sajnos a rengeteg újítással együtt jár,hogy csak nagyobb késésekkel tudják megoldani a magasabb órajelek elérését,bár folyamatos a fejlődés ilyen téren is. Kezdetben a CL15 volt az elérhető,de rá nem sokra már beszerezhetővé váltak a CL10 és 12-es memóriák is. A magasabb órajel végett, nem tapasztalható a késéssel járó hátrány, így nem kell aggódnunk amiatt,hogy lemaradunk bármiről is,amennyiben nem egy alacsonyabb CL-számú modulra sikerülne beruházni.

Összegezve röviden tehát a váltás mindenképpen megéri DDR3-ról, de nem minden áron. Mivel új alaplap is kellene hozzá, így elsősorban akkor éri meg váltani, ha egyébként is új konfigurációt szeretnénk a birtokunkban tudni. Árban néhány ezer Ft az eltérés jelenleg a kisebb modulok generációi között, és amivel többet nyújt nekünk ezen új széria, azaz a magas órajel, kisebb hőtermelés, alacsonyabb feszültségfölvétellel együtt, így mindenképpen jó lehetőségre ad okot a csere. Másfelől a technika ilyen szinten történő fejlődésével, egy új gép építésekor nem elhanyagolható szempont a korral való haladás, gépfejlesztés sem, tehát érdemes elgondolkodni,hogy megéri-e olyanba fektetni(DDR2,3), amit szépen lassan cserélnénk amúgy is. Ez persze inkább azoknak jó, akik képesek is kihasználni a gép adottságait és teljesítményét, mivel annak hiányában fölösleges lenne óriási pénzeket kiadni egy új beszerzésre vagy átfejlesztésre, főleg ha a jelenlegi gépünk is teljesen megfelelő számunkra.

 DDR4 RAM-ok jellemzői:

Tárolókapacitás: A leginkább meghatározó jellemző, mely az adateltárolás nagyságára utal.(Pl:. 8Gb,16Gb,32Gb)
Feszültség: 1,2V-os nyitás a korábbi magasabb feszültségekhez képest.
Órajel: Az adatok írása/olvasása általi sebesség meghatározására szolgál. (Mhz)
DIMM: Asztali gépbe helyezhető modulokat jelöli.
SO-DIMM: Laptopokba/ Notebookba való modulok gyűjtőneve.
CL: (Késleltetés) Minél kisebb az utána megjelölt szám, annál gyorsabb a reagálási idő.(CL10, CL12,CL15)
ECC: Az adatírás és olvasás során történő hibákat tudja kijavítani. Az adatátvitel hibamentességét segíti elő.
KIT: Egymáshoz válogatott RAM modul szett.(Dual-Channel támogatással, jobb eredményt hoznak a párba tett modulok)
Jelölések: PC4 = DDR4 , DDR4-SDRAM

Készülőben az új fejlesztések alatt álló DDR-5 szabvány is! Érdemes olykor csekkolni, itt!