ÉletMentő applikáció!

0
370

Nemrégiben készült el a Vodafone Magyarország és az Országos Mentőszolgálat közös projektje ,mely az ÉletMentő – applikáció névre hallgat. Az okostelefonokra letölthető app funkciói még egyszerűbbé, gyorsabbá és bizonyos helyzetekben is könnyen kezelhetővé váltak!

ÉletMentő – Szó szerint!

A letölthető applikációval könnyedén tudjuk riasztani az Országos Mentőszolgálatot, azaz egy gombnyomásra értesíteni tudjuk a mentőket. Persze az applikáció nem csak ennyit tud, ezért nézzük meg tüzetesebben a benne rejlő lehetőségeket. Az applikációt megnyitva egy gyors regisztrációt követően, rögtön elénk tárul a kevesebb mint 40Mb-ba belepréselt lehetőségek tárháza.

Amennyiben megtörténik a baj, úgy elegendő a képernyő közepén elhelyezkedő Mentők felíratú gombot nyomvatartani, mindössze 3 másodpercig.(A véletlen benyomódás ellen van erre szükség csupán) Ezt követően már ki is cseng a telefon és a vonal túlvégén egy diszpécser kap komplexebb képet a helyzetünkkel kapcsolatban. (Helymeghatározás, előre kitöltött adatok) Az applikáció hatalmas előnye a pontos helymeghatározás, illetve hálózati gondok esetén automatikusan sms-ben történik az adattovábbítás a mentők felé. Ezen túlmenően igyekeztek gondolni azokra is, akik valamilyen okból épp nem tudnak beszélni, így a kijelzőn látható gombok lenyomásával tudnak jelzéseket leadni könnyedén.

Regisztráció – Használat

Miután letöltöttük és telepítettük az applikációt, egy gyors regisztráció következik, amelyben többet is megadhatunk már, mint a szokványos alapadataink. Kezdésnek mindenképpen meg kell adnunk a telefonszámunkat természetesen, melyet hitelesítenünk is szükséges egy SMS kóddal majd. Ezt követően érdemes kiöltenünk teljeskőrűen a profil adatainkat, mely tartalmazza a következőket:

 • Születési évünk
 • E-mail címünk
 • TAJ-számunk
 • Beszélt nyelv
 • illetve az állandó lakcím

Az ÉletMentő applikáció lehetőséget biztosít ezen felül egyéb, kiemelkedően fontos információk megadására is, melyek külön menüpontba szedve érhetőek el. Ilyenek lehetnek az állandó gyógyszereink nevei, érzékenységek vagy éppen aktuális betegségünk is.
Egészségügyi Információ: Cukorbetegség / Szívbetegség / Tüdőbetegség / Beszédprobléma,Hallássérültség / Látássérültség / Egyéb adatok kiválasztása.
Legközelebbi hozzátartozó: Egy közeli hozzátartozónk kiválasztása, telefonszámának megadása.
Ideiglenes Adatok: Átmeneti információk szolgáltatása.

További hasznos lehetőségek

Az applikáció több mint egy adatokkal feltölthető, mentőket értesítő lehetőség, hiszen vészhelyzet vagy probléma esetére, tartalmaz egy Elsősegély menüpontot is! Ebbe belépve kiválasztható,hogy milyen esetben mire kell figyelni, milyen teendőink vannak és bizonyos helyzetekben miként kell azonnal cselekednünk. A képes és animációs megjelenítés mellett konkrét leírást is kapunk, sorrendiségre ügyelve, hasznos választható opciókkal. Ilyenek például a következők:

 • Eszméletvesztés esetére
 • Félrenyelés
 • Vérzés
 • Súlyos betegség
 • Mérgezés
 • Kihűlés
 • Sérülés
 • Égési sérülés
 • Áramütés
 • és természetesen az ÚJRAÉLESZTÉS is.

Minden lehetőségen belül további választható lehetőségünk van, azaz pl:. Áramütésen belül lehetnek a következők: Kifeszültségű, nagyfeszültségű vagy villámcsapás is.

Helyzetmeghatározás: Szintén egy hasznos funkció, hiszen a helylokációt bekapcsolva könnyen megtudhatjuk,hogy a közelünkben hol található defibrillátor, kórház/gyógyintézet vagy éppen gyógyszertár is akár.

Összegzésül

Egy jól összerakott és hasznos applikációról beszélhetünk, amely több különböző helyzetben is igyekszik segítséget nyújtani, ha mást nem, a mentők kiérkezéséig. Sok leírás és tipp is megtalálható benne, ráadásul a pontos helymeghatározásnak köszönhetően könnyebben ránktalálnak, ha éppen mi kerülünk bajba. Teljesen díjmentesen használható, az ÉletMentő -ből indított hívások is díjmentesek természetesen.

Letöltés:
Android – Play Store
Apple – iTunes Store
További információk: Gyakori kérdések

*Borítókép forrása: OMSZ