Excel tipp: Hasonló cellák színezése

0
330
Excel Hasonló cellák színezése

Excelben levő, hasonló cellák!

Az előző bejegyzésben megtekintettük, hogy miként tudunk azonos kitöltéssel rendelkező cellákat kiemelni a többi közül, mely egy egyszerű excel tipp volt. Ráadásul formázási lehetőségekkel tarkítva mindezt tehettük meg! A mostani második részben, amely az M.Excelhez ad kisebb tippeket, megtaláljuk a módját annak is, hogy a hasonló tartalmú cellákat miként tudjuk ugyanúgy kiemeltetni! Mi tekinthető hasonló tartalomnak? Gyakorlatilag bármi! Legyen szó szavakról, szövegekről vagy számokról!

Excel, lépésről lépésre!

Látni fogjuk,hogy semmivel sem lesz a múltkori cikkben foglaltaknál nehezebb dolgunk, sőt! Gyakorlatilag ugyanolyan hosszúságú és időtartalmú műveletről beszélhetünk, de nézzük is inkább a lehetőségeket akkor alább.

Nyissuk meg az Excel táblázatunkat, jelöljük ki a szükséges oszlopokat, majd a Kezdőlap fülön belül kattintsunk a Feltételes formázás lehetőségre. Innen a legördülő menü jól megszokott első opciójára mehetünk, mely nem más mint a Cellakijelölési szabályok. Innen az alsó pontra van szükségünk, mely az Ismétlődő értékek névre hallgat. Kattintsunk is rá bátran! Gyakorlatilag csak úgy, mint az előző cikkben, itt is elérkeztünk a fő pontunkra! A felajánlott lehetőségeken kívül, választhatjuk az Egyedi formázás opciót is ugyanúgy! Végtelen kiemelést, színkombinációt, szegélyformázást választhatunk természetesen. Amint alkalmazzuk a beállításokat, azonnal formázásra/kiemelésre kerülnek a hasonló celláink. Így sok időt megspórolhatunk, ha gyorsan végig szeretnénk görgetni, átnézni pár ezekkel kapcsolatos adatot. Főleg akkor jön jól ha nagyobb táblázatokról beszélünk, ahol minden sornak,oszlopnak fontos szerepe van például.

Végeredmény tehát, hogy ez a módszer sokkal átláthatóbb keresést
eredményez számunkra, mintha szimplán csak egyesével, ‘enterezve’ keresnénk meg az adott szavakat. Majd utána ott módosítást követően új keresést kellene indítanunk minden alkalommal. Átláthatóbb, könnyen alkalmazható, és remekül testre szabhatóvá tehető a táblázatunk. Érdemes élnünk ezzel a beépített kis lehetőséggel,amennyiben szükségünk volna rá, hiszen könnyen megjegyezhető, és nincs is túlságosan elrejtve.

Az M.Excel tipp /tippek sorozat második része után egy új témakört nyitunk, amely hamarosan meg is jelenik a májusi tartalmak között, így ez a témacsoport most egy kis pihenőre tér.

 

Hasonló bejegyzés:
Excel: Azonos tartalmú cellák színezése,kiemelése!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .