Home Google Közösségi mobilitási jelentés, köztük Magyarországról is.

Közösségi mobilitási jelentés, köztük Magyarországról is.

0
Közösségi mobilitási jelentés, köztük Magyarországról is.

Közösségi mobilitási jelentés

A google világszerte igyekszik kivenni a részét a koronavírus (COVID-19) elleni küzdelemben, melyhez most elemzéseket is tettek közzé nemrégiben. Közösségi mobilitási jelentés néven elérhető mindenki számára szabadon. Ezek az adatok abból a szempontból lehetnek hasznosak, hogy az egyes helyeken meghozott korlátozások mennyire bizonyulnak hatásosnak.(kijárási korlátozások)

Az elemzésben összesen 131 ország adatait tették közzé, melyeket szabadon bárki megtekinthet és letölthet pdf formátumban is. A 13 oldalas kimutatásban Magyarországról is szerepel benne információ természetesen, angol nyelven.

Helylokáció alapján

A cég a helymeghatározási információk segítségével és a jellemző tartózkodási hellyel jut releváns információkhoz, melyeket anonimizált formában összesítenek és tesznek közzé. Emellett nagy segítség még persze a helyelőzmények is, amely a legtöbb felhasználónak alapból ki van kapcsolva, de ezt bármikor átállíthatjuk. A közzétett adatok nemcsak országonkénti, hanem azokon belül is külön megyei bontásokat tartalmaz.

A vizsgált időszak február 16. és március 29. között történt, melyből kiderül ,hogy néhol komoly csökkenés mutatható ki a különböző helyek látogatottsága iránt. Vizsgált helyek például a következők:

 • Kiskereskedelemi egységek
 • Élelmiszerboltok és gyógyszertárak
 • Ligetek, parkok
 • Munkahely
 • Főbb utazási pontok, állomások
 • (állandó) Tartózkodási környezet

Összesített

Összesítve a következő adatokat kaptuk meg végső soron: (Változott mérték)

 • A bevásárlóközpontok, éttermek, kávézók, mozik, színházak, könyvtárak esetén: -66%
 • Az élelmiszerboltok, zöldségesek, gyógyszertárak és drogériák esetében: -43%
 • Különböző parkok, kutyafuttatók, nyilvános strandoknál: -7%
 • Állomások, főbb megállóhelyek, csomópontoknál: -53%
 • Munkahelyeket érintően hozzávetőleg: -32%
 • A lakhelyek körében történő tartózkodók esetén +10% az eredmény.

A Google külön jelzi ,hogy szigorú adatvédelmi protokollok és az emberek magánéletének tiszteletbentartása mellett teszi közzé az anonim adatokat. Nem teszik közzé semmilyen módon a személyes azonosíthatóságra vonatkozó információkat, így az adott személy mozgását vagy kapcsolattartóit sem. Továbbá:

„A jelentésekben szereplő betekintést aggregált, névtelen adatokkal hozzák létre azoktól a felhasználóktól, akik bekapcsolták a Helyelőzmények beállítást, amely alapértelmezés szerint ki van kapcsolva.”

A jelentéseket korlátozott ideig hozták létre csupán, azaz addig maradnak elérhetőek, amíg azok hasznosak a közegészségügyi tisztviselők számára.

LINKEK:

Letölthető jelentés (PDF)
Helyelőzmények kezelése

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .