Legjobb böngészők – nemzetközi!

0
245

Legnépszerűbb böngészők nemzetközileg! – 2017

Az előző bejegyzésben megnéztük a hazai viszonylatok alapján, hogy állunk a webböngészők használatával az elmúlt évek, és az idei – 2017-es év alapján! Most viszont vessünk pár pillantást arra, hogy a nagyvilág miképpen viszonyul a böngészők -höz! Nem kell túl sokat visszamennünk az időben, hiszen az elmúlt években történtek meg csupán, az igazán nagy változások a webböngészők alkalmazásának tekintetében.

Az előzmények, röviden!

Elég visszamennünk 2015-re, amikor is még javában az Internet Explorer volt a vezető szerepben. Mindezt közel 60%-os előnnyel, az összes többi böngészőhöz képest. Ahogy sorra jelentek meg, és forrtak ki a jobbnál jobb lehetőségeket tartalmazó vetélytársak, úgy kezdett csökkenni az I.E használata is. A 2016-os év elejére a stabil 60%-ról, már csak 44-46% közé volt tehető a mérce. Ami ezután következett, gyakorlatilag egy erős szerepcsere, ugyanis ugyanazon év végére az I.E használatának aránya lecsökkent körülbelül 20%-os szintre!

Feltörekvő Google Chrome?!

Itt jön be a képbe a népszerűvé vált Google Chrome, amely átvette azt a bizonyos 58-60% körüli mérést, az összes komolyabb,számításba vehető böngészőt nézve. Hozzá kell tenni egyébként, hogy eközben már bevezetésre került a Microsoft részéről az Edge nevű böngésző is, amely az I.E szerepét kívánta átvenni. Annak kezdeti lassúsága, gyengén szereplő teljesítménye révén nem tudta átlépni a 3%-os értékhatárt.
És mi a helyzet a méltán népszerű Firefox-al? Kisebb -nagyobb csökkenés, stagnálás, majd ismételt emelkedést követően is 12-13% a stabil bázis amit birtokolt. A Safari is hasonlóképp helyezkedik el abban a tekintetben,hogy a meglevő 2015/6-os évi 5%-át remekül tartotta. A maradék néhány böngésző elhanyagolható ebből a szempontból, az Opera is jó, ha 1%-ot tud kihasítani a tortából.

 

 És mennyit változott a helyzet 2016.-os év végéhez képest a böngészők körében?

Több mint félév elteltével is megfigyelhetőek apróbb változások, nézzük meg őket sorban! A Google Chrome folyamatos emelkedést mutat, apró századokkal araszol fölfelé, ezzel pedig már a biztos 60%-os használati arányt bátran magáénak tudhatja! Az Internet Explorer tovább csökkent, hiszen az utolsó állás alapján, 2017. július hónapra vetítve 16,50%-on áll! Emellett hozzá kell tenni,hogy az Edge böngésző duplázott! Simán felhozta magát 5,65%-os arányra, ami meglehetősen szép, ha a kezdeti számokat vesszük alapul! Persze sokat javult az élmény is a böngésző használata közben. Kipróbálás alapján legalább is, mindenképp érződik a változás pozitív irányba. A firefoxra nem lehet mást mondani, mint azt, hogy stagnál. Folyamatosan a 11 és 13% között mozog, bár az mindenképp sikeresnek könyvelhető el, hogy ezt már 2015 óta masszívan képes tartani. Emellett fontos megemlíteni azt is,hogy nemrég fejlesztettek rajta a gyorsaság szempontjából, így ha a jövőben ismét megnézzük a statisztikákat, nem kizárt,hogy felfele igyekszik majd araszolni ő is, az Edge-hez hasonlóan! A Safari csökkent, legutóbb 3,7% körül mozgott már csak, ami jelentős visszaesést tükröz. Az apróbb böngészők pedig osztoznak a maradék néhány %-on, mint például az ettől még népszerű Opera, Vivaldi, vagy éppen a kissé elfeledett Brave is.

Forrásaim:
Arstechnica.com/ IT
NetMarketShare – Grafikonok

Hasonló bejegyzések:
Legnépszerűbb böngésző - hazai!
Böngésző Pluginok sorozat 1.- WoT!
Böngésző Pluginok sorozat 2.- Panic button!
Böngésző Pluginok sorozat 3.- Mute Tab!
Böngésző Pluginok sorozat 4.- Freezetab!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .