Lemezkarbantartó – BleachBit

0
756

Lemezkarbantartó – BleachBit

 

Az előző bejegyzés témája a Windows adta lemezkarbantartási lehetőség volt, amelyet ide kattintva tudsz megtekinteni. Ebben szó volt a lehetséges törölhető fájlokról, illetve,hogy mire képes az alapértelmezett lemezkarbantartó. Akár több gigányi hely is felszabadítható ezáltal, mindössze néhány perc leforgása alatt. A második részben nézzünk meg egy külsős programot is, mennyivel nyújt többet esetleg.

BleachBit

A program a BleachBit nevet viseli és igazán előkelő helyen szerepel a lemezkarbantartók között, mivel egy sokoldalú kis programról van szó. Teljesen ingyenesen beszerezhető, többféle platformot támogat, ráadásul magyar nyelven is rendelkezésünkre áll, a közel 50 választható nyelvből! Helyigénye jelenleg nem éri el a 12Mb-ot sem, a felülete pedig igazán letisztult, könnyen átlátható.

A program használata

Telepítést követően indítsuk el a programot, ahol egy osztott nézet fogad majd minket. Baloldalt látható a különböző lehetséges programok és fájlcsoportok vizsgálatának célpontjai, itt végezhetjük el a kijelöléseket is majd. Jobboldalon pedig, ha egyesével rákattintunk a baloldali felsorolt nevekre, egy rövid leírás tárul elénk. Minimalista leírás csupán, de a lényegi információkat tartalmazza, így esetleg könnyebben el tudjuk dönteni,hogy az adott opciót is tisztításra szeretnénk-e küldeni.

Két lehetőség van a programon belül mindösszesen, amelyek lényege a következőben rejlik:

  1. Előnézet: Amennyiben kijelölük a számunkra tisztításra küldendő fájlokat, úgy erre a lehetőségre kattintva csupán egy elemzést futtat le, nem töröl ki semmit! Ezzel átfogó képet kapunk a helyfelszabadítás mértékéről.
  2. Tisztítás: Amit megtalál, azt azonnal törli is!

A program apró felugró üzeneteket is megjelenít, amennyiben olyan vizekre eveznénk, amit jobb lenne átfontolni. Ilyenek például a különböző böngészők által eltárolt jelszavak, amelyek törlése után lehet ,hogy nem lennénk túl boldogok. De a túl lassú elemzést elősegítő opciókra is felhívja a figyelmet, ha esetleg nem szeretnénk sokat várni, amíg végigfut a program.

A programról összességében:

Egy alapból beépített lemezkezelő nem ilyen sokoldalú és nem tartalmaz annyi lehetőséget sem. Ez a program egy remekül összerakott, a legtöbb nyelvet támogató és az elemzések gyors lefuttatását teszi lehetővé. Helyigénye különösebben nincs, használata egyszerű, ráadásul kisebb leírásokat is közzétesz számunkra, nem is beszélve a felugró figyelmeztető üzenetekről.

Érdemes tenni vele egy próbát, de mindig alaposan fontoljuk meg ,hogy mi az amit megsemmisítésre szeretnénk küldeni. Mindent kijelölve törlésbe kezdeni, semmiképpen sem célszerű, hacsak nem ez a kifejezett célunk valamilyen okból.

 

Link a letöltéshez: BleachBit
??

Hasonló bejegyzések:
Lemezkarbantartó - Windows

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .