Home RAM

RAM

A RAM –ok (Random Access Memory) az alaplapon helyezkednek el, általában a processzor közelében és egy számukra külön kialakított csatlakozást biztosító felületen.
Az ideiglenes adatok tárolását teszik lehetővé mindaddig, amíg a gép feszültség alatt áll, így annak kikapcsolásakor az addig benne tárolt adatok elvesznek. Az összeköttetést a RAM és CPU (Processzor) között egy úgynevezett buszrendszer biztosítja. A CPU az Északi hidat használja fel arra,hogy minden kommunikáció létrejöhessen a ram modulokkal.

Ha tokozásra gondolunk, vagy halljuk valahol ezt a kifejezést, akkor fontos tudni,hogy ezalatt az érintkezők kialakítását, a memória külső burkát értjük. A különböző típusú ramok, nem kompatibilisek egymással abból a szempontból,hogy a különböző tokozásokba,csak annak a saját,hozzá passzoló memóriamodulját tudjuk beleilleszteni. Például a DDR3 tokozású alaplapba nem bírunk DDR4-et sem és sima DDR-t sem belehelyezni. Mindegyik típusnak megvan a maga saját kialakítása,elhelyezkedése ,még akkor is ha az egyes ramok érintkezői ugyanúgy 240 érintkezővel rendelkeznek.

Két fő RAM típust különböztetünk meg:

SRAM ÉS DRAM. Előbbi Statikus,míg utóbbi Dinamikus.

  1. Statikus: Rendkívül alacsony fogyasztás,nagyobb sebesség és nem szükséges a tartalomfrissítés.
  2. Dinamikus: A kondenzátor kisütéséig tárolja az információt, olcsóbb,kisebb és igényli a frissítést.

A Ramok legfontosabb tulajdonságai:

  • Tárolókapacitás (4Gb,8Gb,16Gb..)
  • Órajel (Adatok kiolvasásának,írásának az ideje, MHz)
  • Késleltetési idő  (Például CL7, CL9, CL11..)
  • Feszültségfelvétel (A működéshez szükséges feszültségszint. 1,5V, 1,35V, 1,2V)
  • Tokozás ( Ma már leginkább a DDR3 és DDR4-re kell gondolnunk, de használatos még a DDR és DDR2-es is.

Rövid és lényegre törő összefoglalót találhatsz a DDR3-as, DDR4-es és az időközben készülőben levő a DDR5 szabványról is!