Saját rendszerünk adatai – Offline

0
129
Saját rendszerünk adatai - Offline

Rendszerünk bővebb adataihoz való hozzáférés, Offline!

Az előző bejegyzésben megtekintettük, hogy miként tudjuk az alapvető információnkat megjeleníttetni, mindössze egy linkre kattintva. Ilyenek voltak az IP cím, a böngészőnk típusa, vagy ,hogy használunk-e valamilyen proxyt esetleg VPN-t. Most a folytatásban nézzük meg kifejezetten mélyebben azokat az adatokat, amelyek inkább a hardvereinkről szólnak. Offline módon, pár kattintásból megtudjuk az általunk fenntartott rendszer adatait, egészen a processzorunk hőmérsékletétől az alaplapunk tulajdonságain át.

Nem egy bonyolult dologról lesz szó, ez a cikkpár inkább kifejezetten azoknak jött létre, akik szeretnének picit többet elmondani, minthogy tudják az éppen használt OS-ük verzióját. Offline mód lévén nem linkekből fogjuk a szükséges információkat megszerzni, hanem a legegyszerűbb és legfelhasználóbarátabb programokat telepítjük pár kattintásból és azokat használjuk fel!

Az egyik, ha nem a legnépszerűbb ilyen szoftver az AIDA 64 ,amely gyakorlatilag minden számunkra fontos rendszer információt megjelenít majd! Van ingyenesen letölthető verziója is, de aki teljeskörű hozzáférést szeretne, előfizethet rá, illetve meg is vásárolhatja. Előnye,hogy alapból tartalmaz magyar nyelvű felületet, és teljesen átlátható módon érhető el azonnal, a keresett információ. Felhasználóbarát felülete van, igazán letisztult.

A másik, szintén nagy népszerűségnek örvendő szoftver, nem más mint a Speccy. Ebből is közvetlenül letölthető ingyenes kiadás, és szintén van neki teljeskörű/fizetős verziója, amelyhez különböző támogatásokat, automatikus frissítéseket szerezhetünk például. Az előbb említett Aida 64-hez képest túl sok változást nem tartalmaz, inkább a kinézete lehet egyesek számára megnyerő. Szintén egy letisztult felületet kapunk, ahol ugyanúgy ki tudjuk listázni akár a telepített drivereket vagy az eszközünkben levő, pontos elemek listáját.

Milyen főbb információkat tudunk listázni a fent említett programokkal?

 • Az operációs rendszerünk, alaplapunk, főbb hardvereink típusát,
 • a rendszer minden kisebb, egyébként nem látható adatait,
 • háttértárolóink neveit, sorozatszámát, illetve a köteteink felosztását,
 • beviteli eszközeink, perifériánk kilistázva,
 • támogatott hőérzékelők általi adatok kinyerése (Pl: Processzor)
 • megjelenítésre vonatkozó adatok, VGA,
 • csatlakoztatott képernyő(ink) adatai, felbontása, modellszáma,
 • hálózati kártyánk leírása,paraméterei,
 • directX fileok listázása,
 • PCI,USB,fizikai,eszköz erőforrások megjelenítése,
 • szoftvereinkre vonatkozó adatok (automatikus indítás,licencek..stb),
 • területi beállítások, rendszerfileok,
 • és még rengeteg tucat információ ezeken kívűl és belül is lebontva!

A rövid felsorolás alapján látható, hogy a használt operációs rendszer típusától, egészen az automatikusan induló programokon át, a ramjaink típusáig mindent ki tudunk olvasni ezeknek a programoknak köszönhetően. Érdemes akár egy ingyenes verziót is letöltenünk és feltelepítenünk, mivel különösebb helyet nem foglalnak, az információkra pedig sosem tudni éppen mikor lehet szükség. Külön előnye ezeknek a programoknak,hogy közvetlenül lehet egy kattintással vágólapra másolni az információkat. Továbbá az sem hátrány, hogy tudunk kifejezetten illesztőprogram frissítéseket keresni, ellenőrizni is a programokon belül.

 

Aida 64 letöltése
, ?? (Angol és magyar nyelvű)
○ Mérete: 50 Mb

Speccy letöltése
, ?? (Angol és magyar nyelvű)
○ Mérete: Kevesebb mint 10 Mb

Hasonló bejegyzés:
Saját rendszerünk adatai - Online

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .