SSD

SOLID STATE DRIVE – SSD

Az SSD (Solid State Drive) egy félvezetős memóriát használó eszközként ismerhető a mai technikában. Egy adattároló eszköz, amely valamilyen szinten alternatívája a régebbi technikát alkalmazó merevlemezeknek. Bontsuk ki jobban, hogy miről is beszélünk!

 

A merevlemezek már hosszú ideje uralják a pályát, hiszen adattároló lévén a megbízhatósága és tárolási kapacitása szépen felfejlődött az évek előrehaladásával. Több típusa született végül, és elmondhatjuk,hogy a mai napig is a leginkább és legtöbbet használt számítástechnikai eszközről beszélünk. (HDD-kről egyébként ITT olvashatsz bővebben)

A kor ma már megköveteli a gyorsaságot, a gyors adatelérést, a hatékony működést és a hibalehetőségek minél alacsonyabban tartását, legyen szó a szerverektől kezdve egészen az otthoni használatról, vagy az egyéb lehetőségekről. Az SSD, mint bárki számára elérhető opció 2010-től érhető el kényelmesebben, de természetesen azelőtt is évekkel már hozzá lehetett jutni kisebb, például laptopokba való darabokhoz, vagy nem árt tudni,hogy a  katonaság és a repülőipar is használta már őket 2006 tájékán.

Az SSD egy mozgó alkatrészektől mentes, leginkább SATA ,illetve a különböző csatlakozófelületekhez  csatlakozni képes adattároló eszköz. (USB, SCSI..) Kevésbé sérülékeny, teljesen zajtalan és kevés hőt termel csupán, melyhez hozzávehetjük még azt is,hogy nem származnak késleltetések a mechanika hiányából adódóan, az adathozzáférés pedig egyenletesen gyors. Fontos tudni még, hogy kevésbé érzékeny a külső behatásokra, sérülésekre és többféleképpen is beépíthetjük a számítógépünkbe.

Leginkább laptopokba használják, illetve emellett a gyakoriságot tekintve a PC-ben is előszeretettel alkalmazzák, főleg az operációs rendszer és a különböző programok gyorsítására. Sajnos az ár tekintetében nem túl gazdaságos, hiszen jóval drágábban lehet hozzájutni, lényegesen kevesebb rendelkezésre álló kapacitással, a hagyományos HDD-kkel szemben.

Alapjáraton két technológia létezik,melyek a DRAM és a FLASH nevet viselik.

A DRAM SSD egy tápellátást folyamatosan igénylő és memóriaelemeket tartalmazó tömbökből épül fel,így téve lehetővé a rendkívül gyors adatírást,olvasást valamint keresést. Hatalmas adatbázisokhoz és különböző grafikus alkalmazások sebességének növelésére használják, illetve az adatvesztés megakadályozása érdekében akkumulátorral és mentőlemezzel is el szokták látni az egyes meghajtókat. Magas ár,fogyasztás,energiafelvétel és ezáltal magasabb hőtermelés jellemzi.

A FLASH SSD áramfelhasználás nélkül is képes megőrizni az adatokat, illetve korlátozottan viselik csak el a memóriacellái az adatírást és olvasást. Ez az élettartam szempontjából jelentős. A Flash memóriák szervezése összetettebb a DRAM-énál, így a különféle gyártók mind más és más módszerekkel igyekeznek elkerülhetővé tenni az adatvesztést,illetve biztosítani a memóriacellák egyenletesen történő terhelését.

Milyen előnyei vannak pontosan egy magasabb árú, kisebb helykapacitású SSD-nek a nála elterjedtebb HDD-vel szemben?

  • A mozgó alkatrészek teljes hiánya.
  • Fizikailag kicsi, tömege észrevehetetlen.
  • Nincs felpörgés és igen rövid az indulási idő.
  • Olvasási és írási sebesség tekintetében is több mint 500Mb/s-re van ma már lehetőség.
  • Egyáltalán nem termel hőt, nincs zajszintje, kisebb az áramfelvétele.
  • Ellenállóbb a hőmérsékleti tényezők, az ütés és a nyomás bizonyos fokú hatásainak is.
  • Akár mínusz 40-től 85°-ig is képes biztonságosan működni.

Az SSD hátrányai:

  • Egyik nagy hátránya az újraírások száma, amely valamilyen szinten korlátozott. Kezdetben még a körülbelüli 10000x-es újraírhatóság volt jelen, ma már milliós nagyságrendű számnál tartunk a folyamatos fejlődésnek köszönhetően.
  • A magas ára! Sokkal nagyobb kapacitású HDD-t tudunk venni olcsóbban, persze akkor le kell mondanunk az akár 8-10x-es gyorsaságról is.

Összegezve,ha SSD-ben gondolkodunk és van rá szabad keretünk, érdemes az operációs rendszerünket és fontosabb programjainkat rátelepítve bekötni,mivel ezzel a gépünk bekapcsolási ideje is lényegesebben rövidebbé tehető egy HDD-hez képest. Arról nem is beszélve,hogy a gépünk zajszintje is csökkenthető a ma már amúgy is sok ventilátorral rendelkező gépekben,és a hőtermelés is lényegesen lentebb szorítható. Rengeteg megbízható és népszerű márka közül válogathatunk, ráadásul rendelkezhetünk kisebb, azaz 32 vagy 64 és akár 128Gb körüli SSD-ket illetően is, ha nem fontos, hogy nagyobbal lássuk el az eszközünket.

Az újraírhatóság pedig mint hátrány, nem elhanyagolható tényező ugyan, de ha szétnézünk az internetes tesztek alapján, akkor látható,hogy több év is kellhet hozzá aktívan, mire elérjük azt a bizonyos több milliós újraírható „határt”.