Home SSHD

SSHD

SOLID STATE HYBRID DRIVE -SSHD

Megnéztük már a HDD -t ITT, és az SSD -n is végigfutottunk, tulajdonságait tekintve! Nézzük meg most azt,hogy mit nyújt nekünk az úgynevezett SSHD, azaz más néven  a hibrid meghajtó!

 

Biztos elvétve hallottuk már azt a kifejezést, hogy „hibrid meghajtó„, vagy esetleg  belecsöppentünk egy-egy fórumvitába azzal kapcsolatban, hogy megéri-e beruházni rá, vagy egyáltalán van-e bármilyen extra hozadéka az ár/érték arány végett. Ha még sosem hallottunk róla esetleg, akkor most röviden összefoglaljuk az alapvető tulajdonságait, magát a lényeget.

HDD + SSD = Solid State Hybrid Drive

 

Fogjuk a népszerű HDD-t, melynek legfőbb tulajdonsága a stabil, óriási tárkapacitás, és egyesítjük az SSD technológiájával, amely mint tudjuk, a gyorsaságot képviseli, a legfelsőbb fokon!

Az eszköz jellegzetessége, hogy leginkább a HDD-re hasonlít, hiszen nagy tárkapacitást tesz lehetővé, azzal a különbséggel egy hagyományoshoz képest, hogy minimális mennyiségű helyet szolgáltató SSD szintet is kapunk beleépítve.

Hogy mennyit? Az elterjedtebb, átlag alapján megnézve például 1 Tb helykapacitás + 4-8Gb flash tároló.

Az eszközbe épített vezérlő feladata, hogy segítsen szinkronizálni az adatokat a flash tároló és a Hdd között. Fontos, és a lényeg abban rejlik,hogy az eszközön belül, az „SSD” részre mindig azok az adatok kerüljenek, amelyeket a leggyakrabban használunk a mindennapok során!

Miként működik mindez? Nagyon egyszerű, ugyanis alapjáraton az operációs rendszer alatt, egyáltalán nem látszódik külön az SSD, vagy a HDD! Alapból a belső vezérlő már úgy van megtervezve, hogy nem feltétlen kell nekünk semmilyen extra beállítást elvégezni hozzá! Magyarul az eszköz minden optimalizálást és szinkronizálást elvégez magától is. A legtöbb esetben kijelenthető, hogy mivel a legtöbbet használt alkalmazások helyeződnek át a kicsiny területre, így a betöltött Op.rendszer elemeit tölti át ide az eszköz legtöbbször. Ne várjuk azt tehát,hogy minden (akár kisebb) programunk gyorsabban tölt majd be, legalább is azonnal semmiképpen sem! A fájlműveletek sem lesznek olyan szintűek,mintha egy önálló, egész SSD-t szereltünk volna be a gépbe, de ez egyértelmű is, ha ránézünk milyen kicsiny flash alapot kapunk alapból.

A technológiával kapcsolatban, ha a viselkedésre gondolunk, semmiképp ne várjunk csodát egyik óráról a másikra! A vezérlő kezdetben csak naplózást készít, és nyomon követi,hogy mely fileokat, tartalmakat hányszor hívta le a rendszer. A folyamatos használatbeli következtetések alapján érezteti majd hatását a hibrid meghajtó, mely a beindult gyorsítótárazásnak köszönhetően jön létre végül.

ELŐNYEI és HÁTRÁNYAI?

ELŐNYÖK:

  1. Méretbeli különbsége nincs az átlagos HDD-khez képest. Tehát ugyanúgy találunk belőle 2,5″ méretben is, ha laptopba is keresnénk, kipróbálnánk mondjuk!
  2. Vannak olykor egészen jó beárazások és márkák, amelyek alapján nem túl sokkal drágább, mintha csak egy natúr HDD-t vennénk!
  3. Kapunk egy kis extrát az alap HDD mellé, amellyel tulajdonképpen a beszerelésen kívűl, semmi extra dolgunk nincs. Mérések alapján akár 15-20%-os gyorsulás is várható, egyes elemek esetében!

HÁTRÁNYOK:

  1. Nem érezhetjük azonnal az áldásos hatását, továbbá meg sem közelíti azt az érzetet, amelyet egy önmagában bekötött SSD okoz a gyorsaság szempontjából.
  2. Ha a keret megengedni, sokkal előrébb vagyunk akár egy kisebb SSD-vel, amelyre az oprendszerünk még kényelmesen ráfér, mellette pedig olcsóbb HDD-n, külső meghajtón tároljuk az adatainkat.
  3. Az SSD-k piacán, az egyre nagyobb tárkapacitás révén, és az esetleges árcsökkenés alapján talán nem is olyan sokára eljuthatunk oda, amikor az SSHD fogalma fel sem merül, mert egyszerűen nem feltétlen érné meg mindenkinek már..

Mindent összegezve az SSHD egy nagyon klassz dolog, ha alapból jó áron kapunk egyet a gépbe például, vagy tudunk olcsón szerezni, érdemes lehet kipróbálni! Akinek nem annyira fontos a gyorsaság és amúgy is HDD-re adná a fejét önmagában, annak pedig adott egy ilyen lehetőség is. Egy biztos, ha a keret megenged egy kisebb ssd-re történő beruházást a HDD mellé (vagy helyett,ha a gépen nem tárolunk semmit), mindenképp érdemes azt választani, mivel jelentős sebességnövekedést érezhetünk már az első használattól kezdve, a hagyományos vagy hibrid lemezekhez képest.