Tizenöt éves a Google Maps!

0
279

Ünnepel a Google térkép, nem is akárhogy!

Idén lett 15 éves a méltán népszerű Google Térkép, melynek alkalmából nagyszabású átalakítást terveztek a szoftverre vonatkozóan. A 2005-ben alapított térképszolgáltatás nem véletlen tartozik a legnépszerűbbek közé a világon, hiszen ingyenessége mellett számtalan lehetőséget és szolgáltatást nyújt. Egészen pontosan a következő lehetőségeket rejti főképp magában:

 • Frissülő térképadatbázis
 • Jó minőségű navigációs szolgáltatás
 • Utcaképek megjelenítése
 • Beépített tömegközlekedés tervezők
 • 3D funkciók
 • Nevezetes helyek, kiemelt helyszínek
 • Különböző szolgáltatások felfedezése

Ezen túlmenően számtalan apróságot lehetne említeni még, akárcsak az országonként eltérő, 100%-ban lefordított nyelvi elemeket például. A Google Térkép népszerűsége tehát töretlen, felhasználói számadatokat tekintve is több mint egymilliárd felhasználó/eszköz regisztráció bizonyítja mindezt.

Újdonságok, tervek

Több újdonságot is tartalmaz a szoftver átszabása, melyek az applikációk tekintetében is alkalmazásra kerülnek, illetve megújulnak olyan menüpontok is, amelyeket eddig megszokhattunk.

Ikon: A régebbi jól megszokott, bár hosszú úton keresztülment ikon most új köntöst kap. Ezt egy mini video keretében megtekinthetjük, mely mindössze 16 másodperc hosszú.

Navigációs sáv: A sávrendszer megváltozik, hiszen az eddigi 3 helyett már 5 menüpontra számíthatunk. Az öt új menü a következőkből tevődik össze:

 1. Felfedezés
 2. Ingázás
 3. Mentve
 4. Közzététel
 5. Frissítés

Kicsit bővebben a három új menüpontról:
Mentve: Az elmentett/jelölt helyek megtekintésére szolgál. Továbbá utazások szervezésére és ajánlások megosztására ad lehetőséget, az eddig látogatott helyek után.
Közzététel: Helyi ismereteink, felfedezéseink oszthatjuk meg, ezzel segítve a Google Maps naprakészen tartását. Ilyen információk lehetnek a címek részletei, hiányzó helyek/adatok vagy éppen frissen készített fotók is.
Frissítés: Hírfolyamként funkcionáló menüpont, melyben lehetüségünk van az adott vállalkozásokkal is felvenni a kontaktot. Emellett ajánlások mentésére, megosztására is lehetőség van.

További lehetőségek

A frissítés több újdásogot is hoz magával a fentebb említett beépített menürendszeren kívűl. A Google Térkép hamarosan a hőmérsékletet is jelezni fogja számunkra, illetve a mozgáskorlátozottsággal megközelíthető helyeket is, melyeket a közösség által beküldött adatok alapján jelez a rendszer.

A frissítések folyamatosan érkeznek majd, van amire várnunk kell azonban néhány hetet, mire teljesen használni tudunk egy-egy bizonyos funkciót. A design elemek (pl:. ikon) is érvényesek lesznek a mobil applikációkra természetesen, ott is minden látható lesz.