Törléshullám a Play Áruházban!

0
146

Az utóbbi időben több Play Áruházbeli törlésről is lehetett olvasni, melyek különböző szabályszegésekre, rosszindulatú applikációkra vagy nem odaillő tartalmakra vonatkoztak. A Google nagytakarítása folytatódik, hiszen az elmúlt pár napban ismételten több mint 600 applikáció került eltávolításra a Play Storeból. Tekintsük át összefoglalva ,hogy mi is zajlik mostanság az androidos applikációk körül.

Törléshullám a Playben

Néhány héttel ezelőtt készült egy írás, amely felhívta a figyelmet arra a 24 darab kémkedő applikációra, amelyet jobban tennénk ,ha nem használnánk a jövőben. Bár a Google ezeket egyelőre nem vagy nem teljesen törölte az áruházából, mellette azért szórják ki folyamatosan az oda nem illő appokat természetesen. Ezt az esetet követte a pár nappal ezelőtt megjelent hír, mely szerint kiszűrik azokat a tartalmakat, melyek a *koronavírussal kapcsolatosan nem releváns információkhoz juttatják a felhasználókat. Így tehát, ha álhírekkel, pánikkeltő vagy nem valós tartalmú anyagokkal akarták bombázni az embereket, jóval nehezebb dolguk lesz a terjesztőknek. Ennek megoldása egyébként a különböző kulcsszavak törlésében rejlik elsőkörben, azaz a nem hiteles találatokat egyszerűen elrejtik a kereső fél szemei elől.

Újabb 600 applikáció?

A törléshullám tehát kihatással van a különböző kémprogramoktól kezdve az álhírek terjedésén át, egészen a kártékony információtartalmú applikációkig, hiszen ezek ellen is küzd a Google. A mostani áttekintésekben körülbelül 600 applikáció vált érintetté, melyek között szerepel az egyik legnépszerűbb fejlesztő is, a Cheetah Mobile! A Google folyamatosan dolgozik rajta, hogy az irányelveit be nem tartó, hirdetési rendszerrel visszaélni kívánó programokat korlátozza, illetve eltávolítsa mielőbb. A különböző csalások és szabályszegések gyakorinak mondhatóak, hiszen a nagyobb bevételek elérése végett akarnak többen is gyorsabb eredményeket elérni. Hivatalosan ilyennek számítanak például a következők:

  • Reklámok automatikus felbukkanása pl:.az app megnyitása nélkül
  • Bezárhatatlan reklámok, azaz a kilépés gombjának hiánya
  • A felhasználói élmény megzavarása
  • Véletlenszerű kattintás esélyének növelése a hirdető kárára

Kihatások

Az említett 600 applikáció között van a Cheetah Mobile összes programja is, amelyeket teljesen elérhetetlenné tettek váratlanul a Play Áruházban. Ez kihatással van a Google Admob és Admanagarre is természetesen. A fejlesztő hivatalos honlapján továbbra is megtalálhatóak a programok, amelyeket manuálisan telepíthetünk a jövőben, bár ez egyáltalán nem javasolt lépés. Melyek voltak a Cheetah legnépszerűbb applikációi?

  • Clean Master
  • Secutiry Master
  • CM Launcher
  • Cheetah Keyboard
  • PhotoGrid
  • CM Browser

Amennyiben ezek közül vagy a további Cheetah appok közül valamelyik aktívan fut a készülékünkön, úgy érdemes elgondolkodni a törlésen és keresni helyette egy másik alternatívát. Nemcsak a felhasználói élmény romlása a fő probléma, amelyet esetleg a legtöbben észre sem vettek, hanem most már a frissítések hiánya, az instabil működés és ezáltal furcsa app viselkedés is előtérbe került.

Forrás:
Google Security Blog
*Koronavírus: 2019 Decemberében megjelenő, új típusú vírusfertőzés, mely robbanásszerűen terjed/terjedt szét a világon.