Totális adatmegsemmisítés! – HDD

0
340
Totális adatmegsemmisítés hdd

HDD adatmegsemmisítés, szakszerűen!

Adattárolás szempontjából beszélhetünk a kapacitás mennyiségéről, az adataink biztonságának fontosságáról, azokhoz való hozzáférés korlátozásáról, és még megannyi dologról. Ugyanakkor most nézzük meg azt, hogy milyen teendőink vannak abban az esetben, ha a meglévő HDD -n levő adatainkat, dokumentumainkat szeretnénk megsemmisíteni! Mindezt úgy, hogy közben fizikálisan nem okozunk kárt a merevlemeznek. Persze ilyen lehetőségünk is lenne, ha biztosra akarunk menni, de most talán ne ez legyen a kiindulópont, ne törjünk-zúzzunk szét semmit. HDD adatmegsemmisítés a PC szektoron!

Az adatmegsemmisítés fontosságáról talán nem kell sokat beszélni. Mindenki számára fontos alap tényező lehet, hogy a privát, magánjellegű dokumentumaink, vagy akár a családi képeink ne kerüljenek idegen kézbe. Remek példa lehet erre az a szituáció, amennyiben úgy döntünk, hogy nagyobb merevlemezt vásárolnánk vagy esetleg szimplán SSD-re ruháznánk be, így a meglevő HDD -nk eladásra kínáljuk. Milyen opciók vannak annak érdekében, hogy közben a merevlemezünk ne szenvedjen el károsodást?!

Alapjáraton két típusú eljárást különböztetünk meg!

  1. Az adatok szoftveres visszaállíthatatlansága
  2. A laboratóriumi technikák számára is lehetetlen adat visszaszerzést

Tisztában lehetünk azzal,hogy egy (vagy akár néhány) egyszerű gyorsformázással nem igazán érünk el túl sok sikert. Nagyszerű és gyors programok állnak ma már rendelkezésünkre annak tekintetében,hogy az így elveszett adatok java részét problémamentesen vissza tudjuk állítani. A lassú formázás már hozhat valamiféle eredményt, de ebben bíznunk ugyancsak kár lenne, még akkor is ha rajtunk kívül (a fenti példánál maradva) az új tulaj is alapból egy formázással kezd.

 

Anélkül,hogy kerülgetnénk a kását, legjobb a tárgyra térni! A totális hdd adatmegsemmisítés -hez a legjobb választás egy sokoldalú, kifejezetten erre a célra létrehozott szoftver lehet. Általában itt arról van szó,hogy egy úgynevezett rendszerindító lemezt létrehozva, majd indítással rászabadítva a HDD-nkre, képes azt 100%-osan ledarálni, az adatokat különböző algoritmusok alapján felülírni. Nekünk gyakorlatilag semmi más dolgunk nincs, mint a szükséges szoftvert lefuttatni egy indítással a merevlemezen, és várni egy kicsit amíg végez. Erre nagyon jó megoldást kínál egyébként a DBAN nevű cég, hiszen ha nem kell róla hiteles tanúsítvány (pl cégek számára), akkor ingyenesen is hozzájuthatunk, jogtisztán a szoftverhez.

Ezen felül még rengeteg hasznos szoftvert találhatunk a keresőben böngészve, mégis talán ez tűnt a leginkább megnyerőnek első pillantásra. Ha pedig úgy döntenénk,hogy nem kockáztatunk, esetleg túl bizalmatlanok vagyunk ezekkel a dolgokkal kapcsolatban, akkor jöhet a jó öreg fizikális megvalósítás. Csak a képzeletünknek gátat szabó megoldások tömkelege, törés-zúzás formájában. Ez is egy biztonságos megoldás a ” hdd adatmegsemmisítés ” tekintetében.

 

Következő rövid cikkben megnézzük,hogy mi a helyzet az SSD-kkel! Vajon ugyanaz az elv érvényesül, vagy érdemes lenne más szemszögből megközelíteni a dolgot? Ha érdekel,hogy miben is más pontosan, Kattints ide a folyatáshoz!

Linkek:
Több információ a HDD-ről, a tudástárban!

Hasonló bejegyzések:
Totális adatmegsemmisítés! - SSD

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .