Totális adatmegsemmisítés! – SSD

0
848
Totális adatmegsemmisítés! - SSD

Totális SSD adatmegsemmisítés!

Végleges adattörlési csapást szeretnénk mérni egy ssd-re? Szeretnénk kinullázni, eladni esetleg, vagy csak szimplán érdekel minket, hogy miként is működik ez az egész? Miért nem megfelelő választás a HDD-kre is alkalmazott formázások sokasága például? SSD adatmegsemmisítés, magabiztosan!

A HDD-k adattörlő lehetőségéről már szó volt ITT, az előző bejegyzés kapcsán! Ennek fényében ebben a rövidke bejegyzésben most nézzük meg, mi történik, ha középpontba kerül az SSD adatmegsemmisítés!

Az SSD -t előszeretettel alkalmazzuk, hiszen a piaci árát leszámítva gyakorlatilag csak előnyeiről beszélhetünk! Ha kicsit jobban mozgunk a témában, akkor tisztában vagyunk azzal,hogy nem célszerű töredezettség mentesíteni ,sőt kifejezetten kerülni kell. Azt is jó ha tudjuk,hogy amikor az adatmegsemmisítés a lényeg, nincs értelme gyors vagy akár lassú formázgatásokba kezdeni, hiszen a HDD-khez képest teljesen más elven, más technológia révén működnek.

ADATÍRÁS?

Az SSD-nek sajnos hosszútávon igen sok ártalmat okozna, ha adattörlés révén az írási ciklust megsokszorozzuk, mivel így veszít az élettartamából, továbbá a piaci értéke egy esetleges eladás során sokat esne. Alapvetően a legtöbb gyártócég mellékel egy támogatásról minket biztosító linket, weboldalt,ha arra kerülne a sor, hogy szeretnénk 100%-os sikerrel elpusztítani az adatainkat. Ezzel kapcsolatban elég annyit tudni, hogy egy úgynevezett Secure Erase nevű eljárást indíthatunk el a megadott program segítségével a tárolónkon, amely gyakorlatilag egy teljes belső törlésnek minősül. Ilyenkor az SSD vezérlője egységesen minden cellájának az értékét ‘törölt’ állapotra változtatja, majd a következő lépés az úgynevezett TRIM Garbage Collection-on a sor, ami az előző említett cellákat alaphelyzetbe fogja visszaállítani. Ezek után elmondható,hogy minden adatunk biztonságosan, visszaállíthatatlanul törlődött.

Ez a legbiztonságosabb, legegyszerűbb és egyben leghatékonyabb módja annak, hogy adataink immár ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe. Ezen túlmenően ha a gyártó honlapján nem találjuk a számunkra szükséges szoftvert, úgy sem kell kétségbeesnünk. Van lehetőségünk természetesen más programot is igénybe venni, amelyek legtöbbje teljesen díjtalanul kipróbálható/ használható. (Ilyen például a népszerű B.D.E Free)

Ha pedig nem eladásban gondolkodunk, és biztosra szeretnénk menni, úgy kreatívan elpusztíthatjuk eszközünket, mivel csak annyi a dolgunk,hogy a NAND chipeket összezúzzuk pár erősebb mozdulattal.

Linkek:

Hasonló bejegyzések:
Totális adatmegsemmisítés! -HDD

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .