Home Nagyvilág Valós idejű levegőminőségi adatbank!

Valós idejű levegőminőségi adatbank!

0
Valós idejű levegőminőségi adatbank!

Nemrégiben indult el hivatalosan is egy online követhető, levegőminőséget könnyen ellenőrizhető rendszer, melyet a 2020-as World Urban Forumon jelentettek be. A légszennyezés komoly probléma globális szinten is, ezért több szervezet és cég közös eredményeként valósulhatott meg a folyamatosan frissülő adatbázis. Az ENSZ környezetvédelmi programja, az UN-Habitat és a Svájci IQAir – levegőminőség-technológiai társaságnak köszönhetően jött létre az adatbank.

Magas halálozási ráta

Megfigyelések alapján elmondható, hogy körülbelül 4,2 millió korai haláleset róható fel a kültéren elszenvedett rossz levegőminőség miatt. Elsősorban az alacsonyabb, illetve ezt követően a gyengébb-közepes jövedelmű országokban fordul elő a legtöbb haláleset, ez egyébként jól kivehető az interaktív online térképen is nagyjából. A Világbank becslései alapján a légszennyezés körülbelül évi 5 billió dollárnyi költségbe kerülnek az egészségügy számára.

A szennyezett levegő egy minden helyet átívelő jelenség, nem egyszerű elkerülni, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az emberek körülbelül 92%-a lélegzik be olyan levegőt, amely akár minimálisan is, de az egészségügyi határérték felett van. Nem mellesleg a 15 év alatti gyermekek közül, hozzávetőleg 600 ezren halnak bele éves szinten a jelenségbe.

Levegőminőségi adatbank

A létrehozott online levegőminőségi adatbank felülete lehetővé teszi a folyamatos megfigyelést mindenki számára, hiszen több millió felhasználó férhet hozzá folyamatosan a kimutatásokhoz. Nyomon követhető a kormányzati intézményektől kezdve a magánszemélyek számára is természetesen, ráadásul még csak regisztráció sem szükséges hozzá. A platform már most is körülbelül 4000 szolgáltatótól vételez valós idejű adatokat folyamatosan, és átlagban 15 millió felhasználóról beszélhetünk, akik látogatják az adatbázist.

Az egészségre különösen ártalmas, 2.5 mikronnál kisebb szemcseméretű szálló por koncentrációját mutatja az adatbázis. (PM 2.5Természetesen mi is feltölthetünk saját méréseket abban az esetben, amennyiben a szükséges berendezések a rendelkezésünkre állnak hozzá.

Merre tovább?

Előreláthatólag a világ népességének közel 68%-a fog városokban élni 2050-re, így a jövőbeli zöld politika, környezetvédelmi cselekvések fontos pilléreit képezhetik a társadalmaknak. Remélhetőleg az emberi egészségre és környezetre gyakorolt hatás tekintetében elmondható lesz, hogy a levegő minőségére való fokozottabb odafigyelés gátat szab a minél magasabb halálozási arányoknak.

Link: Online adatbank elérése!

Fő forrás: Unenvironment