2021.11.29.
Kezdőlap / Nagyvilág / Virtuális forgalmi dugó, átvert Google!

Virtuális forgalmi dugó, átvert Google!

Miként lehet kiüríteni egy egész utcát vagy inkább utat, ahol épp közlekedni szeretnénk? Csupán néhány tucat telefon, egy kis szabadidő és már adottak is a feltételek hozzá!

Átvert Google?!

A bejegyzés alanya Simon Weckert, aki rájött és egyben letesztelte ,hogy milyen “egyszerű” módszerrel lehet egy virtuális forgalmi dugót létrehozni. Mit kellett hozzá tennie? Fogott közel 100db okostelefont, megnyitotta rajtuk a Google térképet, majd beletette őket egy húzós kiskocsiba. Ezt követően semmi mást nem csinált, csak útnak indult, így az általa bejárt útvonalon a térkép folyamatosan pirosnak jelölte meg az adott útszakaszt.

Mivel a felhasználók helyadatai nagyban hozzájárulnak a térkép navigációs rendszere adta információkhoz, ezért könnyedén összehozhatóvá sikeredett ez a kis performansz. Sok eszköz egy adott térben, “azonos” sebességgel halad ugyanarra, ebből logikusan következhet ,hogy az útszakaszon forgalmi torlódás alakult ki.

Üressé vált útszakasz – forgalmi dugó

Mivel a rendszer érzékelte a “torlódást”, ezért azok ,akik a navigációs eszközeiket használták, kaptak a Maps-től egy másik lehetséges útvonaljavaslatot. Azáltal pedig ,hogy a rendszer automatikusan más irányba igyekezett terelni a felhasználókat, a teszt alá vett útszakasz szinte üresen tudott maradni.
Weckert célja egyébként a figyelemfelhívás volt, mely rávilágít arra, hogy a virtuális szoftverek/ technológiák, milyen könnyen tudják befolyásolni manapság a valódi teret. Ebből is látszik gyakorlatilag ,hogy milyen szinten támaszkodunk a különböző technológiákra manapság.

A forgalmi dugó teszt egyébként Németországban jött létre, azon belül is Berlinben. Egy rövid videót is megtekinthetünk az esetről természetesen, mely felkerült a YouTubera is.

 

Érdekelnének további érdekességek a nagyvilágból? Ide kattintva találhatsz még!

A szerzőről: Barnabás

Informatikai rendszergazda, hobbi programozó. Mindennapi tech témákat érintő cikkírás, illetve érdekességek, tippek-trükkök megosztása a virtuális térben.