Víruskeresés, telepítés nélkül!

0
635
Víruskeresés, telepítés nélkül!

Víruskereső, bármiféle telepítés nélkül?!

Júliusi bejegyzéseinknek, nézzünk át egy kicsit a fertőzött fileok, vírusos anyagok térfelére, és iktassuk ki a kártevőket, még mielőtt valami galibát okoznának!

Ma már igen veszélyes úgy böngészni, letöltögetni vagy szimplán csak gépet ‘bekapcsolni’ ,hogy nincs egy megbízható, valamirevaló vírusírtónk. Esetleg valamilyen aktív víruskereső, veszélyforrások elleni védelmünk, amely átpásztázza, néha lefuttatva pedig kiszűri a kártékony tartalmakat, figyelmeztet egy lehetséges veszélyforrásra. Egy átlagfelhasználó, de még egy profi sem lehet mindig felkészülve mindenre, gondolván itt a vírusokra, beépülő kártevőkre, zsarolóprogramokra és sok egyéb rosszindulató szoftverre. Egy stabil vírusírtó megléte épp ezért nélkülözhetetlen, talán ecsetelni sem kell a továbbiakban,hogy mennyire fontos.

A legtöbb víruskereső, kártvető kereső szoftverrel az a fő probléma, hogy együttes futtatásuk a nagyobb biztonság érdekében, több galibát is okozhat. Nem egymással való kompatibilitásra vannak megtervezve, és általánosságban elmondható,hogy egy gépen csak egy féle, max kettő védelem szokott futni. ( Önmagában persze ez is elég, de minden programnak más az erőssége és a gyengesége is.) Most azonban nézzünk meg egy más jellegű szolgáltatást, amellyel kifejezetten azt vizsgáljuk meg, hogy egy adott file-unk, dokumentumunk vagy bármilyen anyagunk fertőzött-e esetleg. Nem csak megvizsgáljuk és lefuttatunk rá egy ellenőrzést, hanem akár 70! víruskeresővel nézhetjük meg, az általunk potenciálisan megjelölt tartalmat. Ráadásul mindezt letöltés és telepítés nélkül, online, alábbi módszerrel!

VIRUSTOTAL! – Online víruskereső

Ha IDE KATTINTUNK, közvetlen a virustotal.com honalpján találjuk magunkat. Miről is van szó, és mit értünk online víruskeresés alatt?Fogjuk az éppen csak általunk letöltött, vagy pednriveon kapott anyagot majd betallózzuk a holnapon. Ezt követően, akár 70 erre szakosodott program vizsgálja át nekünk,hogy mennyire lehet káros a futtatása, elindítása az eszközünkön! Körülbelül 128Mb-nyi anyagot tudunk egyszerre leffuttatni, amely akár a kisebb telepítőfileok esetén, elegendő is lehet. A végén tematikusan láthatjuk ,hogy milyen módon, mennyi kereső bogarászta át a feltöltött anyagainkat és milyen eredménnyel zárult a teszt. Az oldalban az a külön pozitívum egyébként ,hogy még csak egy szimpla regisztrációt sem kér. Csak megnyitjuk, és már lehet is használni a szolgáltatásokat!

Szolgáltatásokat? Több is van?

Persze! Ezen kívűl van egy nagyon jól beágyazott lehetőség még a honlapon, mégpedig az URL-re történő keresés! Találunk egy honalpot, amellyel kapcsolatban nincsenek jó megérzéseink a biztonságosságot, tartalmakat illetően. Fogjuk a linket és a második URL fülre kattintva szimplán bemásoljuk azt. Az eljárás hasonló mint korábban, több kereső is átpásztázza és közzéteszi számunkra az eredményt. Ezen kívűl van egy harmadik Search fül is, ahol szinte bármire rá tudunk keresni még külön (Pl IP cím).

Az oldal nem mondható haszontalannak, mindenképp van létjogosultsága, még ha csak párszáz megányi anyagot tudunk is vele átnézezni. Természetes,hogy ez nem helyettesíti ki az állandó védelmünket, és csak mint választható extra lehetőség tekintünk rá, ugyanakkor ez is egy olyan kis plussz lehet, amellyel további biztonságban tudjuk magunkat. A link ellenőrző szolgáltatása már önmagában is egy remek dolog, ugyanis a tesztek során sikerült is vele egy külföldi – kétes eredetű oldalt elcsípni.

?? LINK: VIRUSTOTAL!

Hasonló bejegyzés:
Víruskeresés, telepítés nélkül! - 2

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .