Windows 7 vírusirtó támogatás?!

0
214

Elérkezett az idő, amikor 2020. Január közepén immár hivatalosan is felfüggesztésre került a 2009.-ben kiadott Windows 7 Oprendszer támogatása. A Microsoft a továbbiakban nem ad ki sem részleges sem pedig teljeskörű támogatásokat (néhány egyedi, fizetős esetet leszámítva) ,így a szoftverfrissítések hivatalosan is leállításra kerültek. Ez főleg a különböző biztonsági rések, aktív védelmi eszközök szempontjából problémás, hiszen a felhasználók nem lesznek többé felszerelve az eddigi lehetőségekkel.

Windows 7 -re vírusirtó?

Bár a Windows 7 támogatása hivatalosan is megszűnt, szerencsére több nagyobb cég is jelezte ,hogy a vírusirtóikhoz még várhatóan két évig érkeznek a frissítések. A népszerű AV-TEST, mely a különböző összeállításairól igen híres, közzétett egy listát is, amely tartalmazza a továbbra is szóbajöhető vírusirtók listáját. Ezekből kiemelve néhány nagyobb, ismertebb név:

  • AhnLab
  • AVG
  • AVAST
  • Bitdefender
  • ESET
  • F-Secure
  • Kaspersky
  • Quickheal
  • TotalAV

A teljes lista megtekintése ezen a linken érhető el, közvetlenül a lap alján: AV-TEST

Windows 7 rendszer helyett?

A Microsoft igyekszik rávenni mindenkit ,hogy frissítsenek át az újabb kiadású, egyre stabilabb Windows 10-re, amely több szempontból igen döcögősen halad. Még mindig rengetegen vannak, akik ragaszkodnak a régebbi, sokak szerint stabilabbnak mondható rendszerekhez, mely ráadásul nemcsak az átlagfelhasználókat, de a nagyobb cégeket, vállalatokat is érinti. Meglepően hathat, de különböző világszintű felmérések azt mutatják ,hogy rengeteg helyen még napi szintű feladatok elvégzésére is XP-t vagy Windows 7-et használnak. Mivel a frissítések leállítását követően a rendszerek természetesen tovább futtathatóak, nem omlanak össze vagy fagynak ki, így rengetegen vannak azok, akik nem számolnak a biztonsági kockázattal.

Teendők 2020-tól

Amennyiben mindenképpen ragaszkodunk a Windows 7-es rendszerünkhöz, úgy érdemes a fentebb említett vagy a linken megtekinthető listából választani egy megfelelő vírusirtót. A szoftverfrissítések további hiánya így is elegendő kockázatot rejt önmagában, így legalább ami tőlünk telik, azt érdemes megtenni mindenesetre. Ha pedig a lehetőségünk adott rá és kipróbálnánk egy kockázatmentesebb rendszert, úgy a Windows 10 bármikor számításba jöhet. Bár a 10-es rendszernek is megvannak a hibái és hátulütői, ezeket azért igyekeznek aktívabban orvosolni napról napra.